Krajina pre ľudí

Hlad, strihanie dohola, vulgarizmy, obmedzovanie toaletného papiera deťom v reedukačných zariadeniach. Nezákonné vysťahovávanie rodín s malými deťmi na ulicu, zásahy polície do ľudských obydlí. Rozhodovanie o osude detí bez ich vypočutia. Seniori v existenčnom ohrození. Prieťahy v konaní úradov a súdov. Aj toto je obraz Slovenska v roku 2013.

30.06.2014 14:39
debata (3)

Píše o ňom ombudsmanka vo svojej výročnej správe, vychádzajúc z vyše 4 000 prípadov a niekoľkých prieskumov. Nedávno ju predstavila našim voleným zástupcom, ktorí majú moc tento stav zmeniť. Deväťdesiat percent z nich sa ju ani neunúvalo v parlamente vypočuť.

Úrad plný náhod

Ignoranciu či obviňovanie ombudsmanky z politikárčenia sprevádza možno ešte zákernejší spôsob paralyzovania tohto nezávislého ústavného orgánu. Podmienkou funkčného úradu sú financie na dostatočný počet skúsených právnikov. Zhodou „náhod“ však peniaze úradu nestačia na to, aby sa naplnila požadovaná kapacita právnikov. A to napriek tomu, že za posledné tri roky sa ombudsmanke podarilo znížiť nehorázne vysoký komerčný nájom, ku ktorému ju zaviazal jej predchodca, o 90-tisíc eur.

Finančné krytie chýba tiež na pozície, ktoré by mali vzniknúť v regiónoch – bližšie k chudobnejším ľuďom. Aj dlhová brzda zasiahla úrad ombudsmanky v porovnaní s inými inštitúciami nepomerne viac. Náhoda? Mimochodom, spomínate si, že prvý orgán, ktorý súčasná vláda zrušila, bol úrad podpredsedu vlády pre ľudské práva?

Podpora pre ombudsmanku

Nemali by sme podceňovať, ak mocní erodujú úrady, ktoré obhajujú ľudské práva. Preto začiatkom júna Úrad verejnej ochrankyne práv navštívili aktivisti z viac ako desiatky významných mimovládnych organizácií. Zastupovali takmer tri tisícky ľudí, ktorí podpísali petíciu na podporu Jany Dubovcovej a práce jej úradu.

Prišli napriek tomu, že sa vystavili možnosti nepriazni mocných, ktorí ľudské práva často nemajú v obľube. Snaha o dodržiavanie ľudských a občianskych práv totiž obmedzuje neúmernú štátnu moc a vyvažuje jej ekonomické kalkuly. Vyžaduje, aby sme všetci mali prístup k pitnej vode, aby sme mali férové podmienky na prácu, aby budovy mali bezbariérové prístupy alebo aby bol zdravotný a vzdelávací systém prístupný pre každého.

Slovensko pre všetkých

Človek, ktorý sa napriek zosmiešňovaniu a arogancii mocných usiluje urobiť zo Slovenska ľudskejšiu krajinu, dnes hovorí o deťoch v reedukačných zariadeniach, o Rómoch, senioroch či mamičkách, o „mimoústavných“ vzťahoch. Zajtra sa však môžete stať obeťou skrivodlivosti vy. Možno vedľa vášho domu postavia skládku odpadu, možno vám zle vypočítajú dôchodok, možno sa ocitnete na invalidnom vozíku bez možnosti kamkoľvek sa dostať. A nikto sa vás nezastane. Lebo práve toto znamená byť na strane ľudských práv. A ombudsmanky. Nie sme objektmi politického marketingu, ktorý zopár vyvolených dovedie k moci a verejným zákazkám. Sme ľudia, ktorí chcú žiť v krajine, kde na človeku záleží.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #ombudsmanka #Jana Dubovcová