Hriechy ružolícich nadšencov

Keďže ako tretie dieťa v tradičnej rodine ma moji „ekumenickí“ rodičia akosi nestihli zaniesť na krst, mama žartom vravievala, že som pohan. Sám by som položartom povedal, že som neznaboh, ale podľa slovníka je toto slovo pejoratívne – a ja sa pejoratívne necítim.

02.02.2015 12:00
debata (5)

Hádam by som sa vyhlásil aj za ateistu, lenže toto slovo mi zhnusili komunisti, ktorí takto označovali toho, kto aktívne bojoval proti náboženstvu. Náboženský pohľad na svet mi síce nikdy nebol blízky, ale vždy som ctil slobodu jednotlivca žiť podľa vlastných predstáv.

Mohol by som byť aj neveriaci, ale to zasa vyzerá, akoby som neveril v nič. A ja predsa verím v toľko vecí: v priateľstvo, v lásku, v silu umenia – proste v človeka, lebo jedine s ním sa mi tieto javy spájajú. S človekom, nie s Bohom. Človek je tu dôležitý.

Ideológia verzus zdravý rozum

Zjavne nie pre každého. Pre niekoho je ideológia oveľa dôležitejšia. Podľa starého vtipu bol socializmus víťazstvom ideológie nad zdravým rozumom. Každá ideológia má tendenciu víťaziť nad zdravým rozumom. Aj tá kresťanská. Z nej vychádza aj Aliancia za rodinu, ktorej sa zatiaľ viac-menej „úspešným“ pôsobením (je úspech v niečom negatívnom úspech?) darí zapĺňať priestor v médiách.

Záujem o problematiku a kamarát Google ma priviedli na webové stránky rozličných katolíckych spolkov, kam by som inak nezablúdil ani omylom. To, na čo som tam natrafil, nemalo veru nič spoločné so všeobjímajúcou kresťanskou láskou.

„Aliancia za rodinu je občianska iniciatíva, ktorá sa neviaže na žiadnu ideológiu, vierovyznanie či politickú stranu a je otvorená pre všetky organizácie, ktoré združujú ľudí dobrej vôle, ktorí sa stotožňujú s jej cieľmi,“ píše sa vo vyhlásení AzR. Mohutná podpora zo strany cirkví, Konferencie biskupov Slovenska či Kresťanskodemo­kratického hnutia je očividným popretím jeho pravdivosti, čiže zaváňa to klamstvom. A pokiaľ viem, klamať je hriech.

Homoloby so stanovami

AzR síce vyhlasuje, že bojuje ZA rodinu, v skutočnosti však bojuje PROTI – proti manželstvám osôb rovnakého pohlavia, proti registrovaným partnerstvám, proti adopcii detí rovnakopohlavnými pármi, proti sexuálnej výchove v školách. A najnovšie aj proti akejsi fiktívnej homoloby.

Čertvie, čo to vlastne má byť. Žeby občianske združenia, ktoré majú vo svojich stanovách ochranu práv ľudí s odlišnou sexuálnou orientáciou? Napríklad Iniciatíva Inakosť či Queer Leaders Forum? To si môžeme len domýšľať. V každom prípade obe tieto združenia svoje ciele otvorene deklarujú a na webových stránkach majú zverejnené stanovy – na rozdiel od AzR, ktorej stanovy by ste na jej stránke márne hľadali.

V demokratickej spoločnosti má AzR právo bojovať za čokoľvek a proti čomukoľvek, ak to nie je v rozpore s platnou legislatívou. V boji proti je tu istá tradícia: podobní „nadšenci“ v minulosti bojovali proti „bezvercom“ v križiackych výpravách, upaľovali bosorky či reprezentantov progresívneho myslenia (Giordano Bruno, Ján Hus).

V minulom storočí im zasa poriadne dlho trvalo, kým vzdali boj proti volebnému právu žien či rovnoprávnosti černochov. Žiaľ, dosiaľ si nevšimli, že bojujú proti veterným mlynom, lebo vývoj v otázke rešpektovania ľudských práv ide stále dopredu a nedá sa zastaviť ani v otázke práv sexuálnych menšín.

Manželstvá či registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia vrátane práva na adopciu detí sú dnes realitou v mnohých krajinách Európskej únie. Príslušné zákonné úpravy schválili parlamenty reprezentujúce vôľu občanov. To si tých niečo vyše 400-tisíc signatárov petície AzR myslí, že sú múdrejší ako desiatky miliónov svojprávnych európskych občanov? Ak áno, zaváňa to pýchou. A pýcha je jedným z hlavných hriechov.

Milujem ťa odtiaľ potiaľ

Predstavitelia AzR zdôrazňujú, že proti svojim bratom a sestrám, ktorí sú inak sexuálne orientovaní, nič nemajú, naopak, milujú ich ako svojich blížnych a sú pripravení im pomôcť. Preložené do svetského jazyka: Uznávam ťa, milujem ťa a zároveň ti upieram práva, ktoré si ja slobodne užívam. De facto ťa tým vyhlasujem za menejcenného človeka. Som pripravený kedykoľvek ti pomôcť potlačiť vlastnú prirodzenosť a nechať ťa osamelého potácať sa životom.

Odznieva aj argument vycicaný z prsta: gejovia sú promiskuitní, vyznávajú „voľnú lásku“. Ale keby dvojice šťastných a verných gejov chceli oficiálne spečatiť svoj vzťah, treba im v tom za každú cenu zabrániť. Lebo len naše zväzky, naše spojenia sú posvätné, tie vaše sú fuj! Toto je naozaj nekresťanské. A farizejské, samozrejme. Myslím, že aj farizejstvo je hriech.

Pomáhať pri hriechu

Aj v rámci AzR bezpochyby funguje prirodzené rozvrstvenie – od ideológov, iniciátorov kampane, cez nadšených prívržencov, čo si osvojili ich pseudoargumenty, až po pešiakov, ktorí popri plnení každodenných pracovných a rodinných povinností nemajú čas študovať súvislosti. Preto bezmedzne dôverujú tým, ktorí im poskytnú hotové návody. A tak vykročia k referendovým urnám, lebo tak povedal pán farár, tak to bolo v pastierskom liste, tak to napísali v Katolíckych novinách.

Zdá sa mi, že posielať ľudí na referendum aj s návodom, ako hlasovať, napĺňa skutkovú podstatu jedného z tzv. cudzích hriechov: „dávať iným radu na hriech“. A ísť hlasovať o niečom, o čom nie som dobre informovaný, znamená zasa „pomáhať pri hriechu iných“.

Štipku nádeje vo mne vzbudzujú hlasy tých nebigotných, rozmýšľajúcich, skutočných kresťanov, ktorí svoj názor vyjadrujú vetou: „Na referende sa nezúčastním práve preto, že som kresťan.“ S takými rád pôjdem v nedeľu o štvrť na šesť ráno na omšu do kapucínskeho kostola.

Každý špás niečo stojí

Eugenický experiment zvaný referendum o rodine nás bude stáť vyše šesť miliónov eur, ktoré by sa určite dali využiť zmysluplnejšie. „Zväčšovanie biedy chudobných, vdov a sirôt,“ ku ktorému referendum nepriamo prispeje, patrí medzi do neba volajúce hriechy.

Ako som už predoslal, som pohan, neznaboh, neveriaci či ateista – vari všetko dokopy alebo nič z toho – a tak v otázke hriechov nemám celkom jasno. Vlastne mám, len to nekonzultujem s katechizmom, ale so svojím svedomím. Svedomie môže totiž veľmi úspešne plniť podobnú funkciu ako Boh.

Pokiaľ ide o hriechy, neviem, ako si to s Bohom vybavia tí ružolíci nadšenci z AzR, ktorí s blaženým úsmevom na tvári a so svätým odhodlaním v očiach pošliapavajú ľudské práva svojich blížnych a vyzývajú na ich pošliapavanie aj ostatných.

Bože, odpusť im, lebo oni nevedia, čo činia. Alebo to, naopak, vedia veľmi dobre?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #homosexuáli #hriech #ideológia #referendum o rodine