V čakárni sa nefajčí

Zapálili by ste si cigaretu v čakárni u lekára? Tak na mňa nechoďte s pesticídmi. Prečo? Mám jeden ambiciózny cieľ: zachrániť včely a presadiť zákaz toho, čo ich ničí.

03.03.2015 10:00
debata (1)

Jeden zo spôsobov, ako na to, je návrat včelstva do miest. Na tom pracujeme. Ale zakázať to, čo ich ničí? Pesticídy? A škodia vôbec? Boj s firmami, ktoré na nich zarábajú ťažké peniaze, je nesmierne náročná úloha. Tabakové firmy tiež kedysi tvrdili, že fajčenie neškodí – a to ani tehotným ženám! Dnes niet pochýb o opaku. Čaká nás podobný boj s firmami, ktoré produkujú pesticídy? Zrejme áno.

Ako teda zbúrať obľúbený a rozšírený mýtus, že keby sme obmedzili pesticídy, čakal by nás počas najbližších rokov hladomor? Pre ľudí, ktorí chcú počúvať, stačí jednoduchý fakt. Plytvanie potravinami ako celosvetový problém. Rovnako tak náš. Stále sa oháňame potrebou zvyšovania poľnohospodárskych výnosov, hoci už dnes polovica produkcie končí v odpadkoch. A stále dookola počúvame, že naše problémy vyriešia pesticídy.

Podľa pripravovaného dokumentu Ochutnaj odpadky končí len v štátoch Európskej únie každý rok až 90 miliónov ton jedla v smetnom koši! Na druhej strane rozvojové krajiny hladujú. Ktovie, ako by sa vyjadrila verejnosť, keby mala v tejto otázke možnosť voľby. Či chce radšej tony otráveného jedla, z ktorého veľkú časť aj tak vyhodíme, lebo ho nestihneme spotrebovať, alebo radšej menej potravín, ktoré nielen lepšie chutia, ale aj šetria pôdu, vodu a naše zdravie. Neviem ako vy, ale mne by fajčenie v čakárni u lekára prekážalo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #pesticídy #včely