Aj zvieratá si zaslúžia rešpekt

„Príde deň, keď sa ľudia budú pozerať na porážku zvieraťa rovnako, ako sa dnes pozerajú na vraždu človeka.“ Keď Leonardo da Vinci vyslovil túto pamätnú vetu, predbehol svoju dobu. V súčasnosti, keď sa tak často skloňuje slovo rovnosť v súvislosti s ľuďmi, je relevantná aj otázka práv zvierat.

06.03.2015 07:00
debata (19)

Celosvetové hnutie 269 for Life rozbehlo veľkú kampaň proti zotročovaniu zvierat za účelom zisku s názvom Respect Life (Rešpektuj život). K výzve na spojenie sa ľudí po celom svete za všetky cítiace bytosti a ich práva na život sa na Slovensku prihlásilo združenie 269 Slovakia. Kampaň v jeho réžii vyvrcholí v septembri 2015 pochodom spojeným s prednáškami, infostánkami s vegánskym jedlom a brandingom na námestí.

Človek nad prírodou

Nikdy nespytované právo ľudí rozhodovať o živote a smrti zvierat pre svoju konzumáciu, zábavu či vedu je novou kapitolou na poli „ľudských“ práv. Aj keď odporcovia argumentujú, že „zvieratá necítia bolesť a emócie“, či „rastlinná strava nie je dostatočne výživná“, sú to dávno vyvrátené mýty. Zvieratá cítia bolesť, radosť, strach, materskú lásku i empatiu nad hranicu svojho druhu.

OSN a Svetová zdravotnícka organizácia dávno podporujú rastlinnú stravu ako zdravú pre človeka a udržateľnú pre životné prostredie. Človek ako jediný z miliárd živočíšnych druhov vykorisťuje ekosystém a vytláča ho na hranicu vyhynutia. Na druhej strane zvieratá umelo množíme, oplodňujeme, berieme im mláďatá, ktoré dokrmujeme, aby sme my mali mlieko. V potravinárskom priemysle udržiavame zvieratá pri živote v hrozivých podmienkach, pre istotu „nadupané“ hormónmi a liekmi. Aj preto čoraz viac ľudí volí eko- a biovýrobky.

Naozaj to stačí?

Živočíšna výroba si berie obrovskú daň na životnom prostredí. Už v roku 2010 Výbor OSN pre udržateľné riadenie zdrojov vydal správu, že konzumácia živočíšnych produktov je vzhľadom na nárast svetovej populácie neudržateľná. Tiež potvrdil, že tento priemysel produkuje viac emisií skleníkových plynov ako všetka doprava na celom svete – vyše 50 percent.

Ďalším následkom je odlesňovanie, takže ani pastviny so „šťastnejšími“ kravami nie sú riešením. Znečistenie ohrozuje nielen atmosféru a pôdu, ale aj oceán. Prečerpávanie jeho zásob komerčným rybolovom pritom podčiarkuje, že nejde len o chov zvierat. Človek si z prírody berie viac, ako dokáže planéta uniesť.

Evolúciu ľudstva máme v rukách my sami. Mnohým z nás záleží na budúcnosti planéty i na zvieratách. Tou najjednoduchšou voľbou je rastlinná strava. Na svete žije 7 miliárd ľudí, do roku 2050 to bude 10 miliárd. Ak každý bude konzumovať živočíšne produkty, nezostane nám dosť pôdy, lesov, vody, a tak mnohé druhy vyhynú. Ak sme naozaj najinteligentnejší živočíšny druh, tak máme zodpovednosť za to, aby prežili aj ostatné druhy.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #práva zvierat