Nadváha alebo prezlečený hlad?

Pred tromi desaťročiami bolo dieťa s nadváhou skôr výnimkou, ktorú neobchádzal posmech v škole. Dnes sú bežnou súčasťou života celé rodiny, ktoré majú zjavný problém s jedením.

03.06.2015 10:00
debata (7)

Nejde iba o problém jednotlivcov

Stravovanie, zdravie, životný štýl a s nimi súvisiace problémy patria (nielen) v médiách k najfrekvento­vanejším a najsledovanejším témam – od bulváru a chudnúcich, variacich a cvičiacich celebrít až po serióznu vedeckú tlač. Dlhodobo sa už tlačia aj do politiky. Otázka je, či oprávnene. Na druhej strane mince s obezitou sa totiž už aj na Slovensku stretávame s nápisom hlad. Netvárme sa, že prinajmenšom rómske osady netrpia nedostatočným a navyše – pokiaľ ide o zdravie – zlým stravovaním. A netvárme sa, že si za to môžu sami.

Hana Fábry Foto: Ľuboš Pilc
fabry Hana Fábry

Spoločným menovateľom oboch problémov nemusí byť (a vo veľkej miere určite nie je) iba nezodpovednosť jednotlivcov. Systém, v ktorom žijú ľudia na jednej strane obézni, na druhej hladujúci, vypovedá viac sám o sebe ako o ľudských neduhoch, ako je prejedanie, respektíve lenivosť (kto nepracuje, nech neje).

Pomoc štátu sa vráti

V rámci oboch extrémnych polôh hlad – obezita prebiehajú debaty, nakoľko sa má do veci vkladať štát. Zvlášť obezita navonok pôsobí ako fenomén, ktorý si majú riešiť predovšetkým ľudia sami. Upraviť svoj jedálniček, viac sa hýbať – a je to.

Ale nie je to také jednoduché, ak máte nízky príjem (čo je na Slovensku skôr pravidlom než výnimkou), ale zato dve zamestnania a tretiu „šichtu“ doma. Keď je v peňaženke prievan a hlávka karfiolu je drahšia ako kus tučnej bravčoviny, keď ryba stojí oveľa viac ako pizza, keď je špaldový chlieb trikrát drahší ako bežný biely, je ľahké sa rozhodnúť o obsahu nákupu. Kvalitné potraviny, zdravé jedlo, ovocie, zelenina, to všetko je v pomere k našim platom pridrahé. Nie je preto iba panským huncútstvom jesť nezdravo (hoci aj to sa deje, samozrejme).

Je pravdepodobné, že ak by boli výrobcovia a distribútori kvalitných zdravých potravín štátom ekonomicky zvýhodňovaní – a oni by zareagovali nižšími cenami, odrazilo by sa to aj v nákupných košíkoch obyvateľstva i na ich zdraví. Čo by sa potom prirodzene vrátilo zase štátu v podobe spokojnejších a zdravších ľudí a tým aj nižších výdajov na sociálne či zdravotné zabezpečenie. Určite by sa ešte našlo veľa ďalších spôsobov, ako by štát mohol pomôcť ľuďom i sám sebe. Stačilo by chcieť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nadváha #stravovanie #zdravé stravovanie #hlad #detská obezita