Iba ľudia v uliciach sa počítajú

Vo februári sme na Slovensku vztýčili ďalší míľnik v našich dejinách hanebnosti. Referendum, v ktorom mohla majorita odpovedať trikrát Áno na Ústavným súdom posvätené otázky o tom, či chce vrátiť Slovensko do stredoveku, spôsobilo menší kultúrny šok.

10.10.2015 07:00
debata (12)

Mnoho ľudí, ktorí verili v neprestajný, i keď slimačí pohyb Slovenska na ceste k modernej, otvorenej krajine, hodnej svojho členstva v Európskej únii, bolo zdesených z hnedých nenávistných spodných prúdov, ktoré po celej republike vytryskli ako zo zle urobenej kanalizácie po prietrži mračien. Vody nenávisti síce s ledva pätinovou účasťou opadli, ale hnedú rysku z našich občianskych duší budeme zotierať ešte dlho.

Až prirýchlo sme ako spoločnosť zabudli na všetky tie hnedo-čierne hrôzy. Dokonca na bratislavskom pochode za „život“ sa radosť, sviežosť, vitalita a empatia snažili prekryť pachuť zo zbabraného plebiscitu. Hanba je však v tomto prípade ako karamelka, ktorú nevieme dostať z deravej stoličky. Jej nepríjemný zápach cítiť v diskusii o utečencoch, právach žien i v nezdravej nacionalizácii „sociálnej demokracie“.

Ako z toho von?

Trpím na optimizmus v terminálnom štádiu, ktorý hraničí so slepou vierou. Vlastne nie je ani taká slepá. Stačí sa pozrieť okolo seba. Mnohí sa počas referenda postavili za zdravý rozum. Lebo práve ten, a nie teplí, bol najviac zraňovaným terčom.

Združenie Možnosť voľby vedie výbornú kampaň za ratifikáciu Istanbulského dohovoru. Aké hanebné, že sme ho ešte neratifikovali. Stovky ľudí darovali jedlo a ošatenie utečencom, ktorí majú tú smolu, že narazili na Maďarsko. Áno, niekde je to ešte horšie, ale to by nemalo byť naším vzorom…

Skvelé správy, ľudia sa aktivizujú, zaujímajú sa o svoje okolie. Pevne verím, že im to vydrží až do volieb (a samozrejme, aj potom). Hoci, koho voliť v tomto marazme? Nájsť na Slovensku zoskupenie, ktoré je možné voliť „bez straty desiatky“, sa javí ako ťažké sci-fi. Tak sa však kedysi javil aj telefón v náramkových hodinkách. Ale to už zo mňa opäť hovorí môj večný optimizmus.

Dúha na východe

Optimizmus mi tiež velí veriť, že ľudia na referendum predsa len nezabudli. Áno, vyčerpalo aktivistov a aktivistky v Bratislave tak, že sa tento rok rozhodli vynechať Dúhový Pride v hlavnom meste. Ale čo my ostatní a ostatné?

Treba si spomenúť na hnev, ktorý mnohými z nás lomcoval vo februári, a prísť podporiť LGBTI komunitu do východoslovenskej metropoly. Práve dnes sa tam koná najväčšia dúhová akcia tohto roku na Slovensku: PRIDE Dúhové Košice.

Nie, neplánujeme pochodovať, lebo to v dnešnej dobe, keď sa už pochoduje za a proti kadečomu, považujeme za militantné. Naopak, chceme oprášiť tradície sprievodov a festivalov – a takto symbolicky sprevádzať slovenskú spoločnosť na ceste k otvorenosti a modernite.

Páčiky, alebo ak chcete, lajky, a svojky, čiže selfíčka sú síce fajn, ale ľudia v uliciach sa počítajú. Môžeme teda rátať s vami?

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dúhový pride #referendum #práva homosexuálov