Vyššie ciele, menej katastrof

Skúsim uhádnuť, čo budú počas parížskej konferencie hovoriť zástupcovia slovenskej vlády. Európska únia prichádza so spoločnou pozíciou, viac nezmôžeme, áno, treba to riešiť, ale nezabúdajme na ekonomiku. To veľké štáty ako Čína alebo USA musia urobiť to hlavné, čo už my tu, na malom Slovensku?

09.11.2015 20:00
debata (2)

Slovenské neviniatka

Problému riešenia klimatickej zmeny málokto rozumie, z čoho budú naši politici tradične ťažiť a tváriť sa ako neviniatka. Opak je však pravda. Keď sa vlani rokovalo o klimatických cieľoch, boli sme tými, čo nechceli, aby Európa viac znižovala svoje emisie, ani aby si dala záväzok v šetrení energiou. A už vôbec nie, aby sme mali aj záväzky vzhľadom na výrobu čistej energie.

Zelená energia sa na Slovensku stala nepriateľom. Je pravda, že akokoľvek dobrá technológia sa vie použiť nevhodným spôsobom, o čo sa u nás veľmi úspešne snažíme. Stačí sa pozrieť na spôsob stavania malých vodných elektrární.

Vyššie ciele by však v preklade znamenali menej záplav, menej extrémnych prejavov počasia či drahších potravín. Vo svete nájdeme veľa príkladov, ako to robiť dobre.

Choroby a úmrtnosť

Treba však pochváliť Slovensko za asi najprísnejšie kritériá pri využívaní veternej energie. Akurát, že tie sú len na papieri, lebo tento zdroj má u nás dlhodobo veľké červené stop.

My radšej budeme dotovať ťažbu, spaľovanie nekvalitného hnedého uhlia a navyšovať tak nielen štatistiky emisií, ale aj detí chorých na respiračné choroby a skoršiu úmrtnosť obyvateľov. Toto konanie sme mohli trochu napraviť tento rok, keď sa rokovalo o limitoch pre znečisťujúce látky práve z uhoľných elektrární. Sme v skupine štátov, ktorá sa snažila znížiť až trápne nízke limity, ktoré majú prísnejšie aj v Číne.

Krajina, na ktorú tak radi ukazujeme prstom, má momentálne silnejšie regulácie pre uhoľné elektrárne ako návrh EÚ. Na vysvetlenie, hovoríme o stovkách nových ochorení astmy u detí a stovkách predčasných úmrtí ročne len na Slovensku.

Opatrenia pre ľudí

Aby som však nebola nespravodlivá, treba povedať, že slovenská delegácia, ktorá rokovala o tomto nariadení, nebola zložená iba zo zástupcov ministerstva životného prostredia. Štyria zo šiestich zástupcov boli zamestnanci energetického priemyslu. Čo ministerstvu vôbec neprekážalo.

Ešte aj možnosť získať financie z predaja emisií premeníme na škandál. Kým Česi tieto peniaze už niekoľko rokov investujú do programu podpory zelenej energie a zatepľovania pre domácnosti, k nám príde program dotácií až tento rok. Navyše, neporovnateľne nižší. Roky tieto financie končili roztopené v štátnom rozpočte alebo sa dokonca poskytovali späť znečisťovateľom.

Príkladov, keď naša vláda mohla pre Slovensko a zmierňovanie klimatickej zmeny urobiť viac, sa ponúka mnoho. Až príliš mnoho. Možno by bolo dobre, aby sme sa prestali vyhovárať a začali robiť opatrenia, ktoré sú naozaj pre ľudí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #klimatické zmeny #zelená energia #uhoľné elektrárne