Pridrahé emisie

Emisný škandál Volkswagenu ukazuje na viacero problémov súčasnej osobnej automobilovej dopravy. V 21. storočí by sme čakali, že firmy, ktoré patria medzi najväčšie na svete, budú schopné investovať do moderných a čistých technológií.

10.11.2015 10:43
debata (1)

Namiesto toho po zverejnení škandálu s montovaním softvéru, ktorý maskuje skutočné emisie oxidov dusíka, firma priznala, že je takýto program asi v 11 miliónoch vozidiel. Koľko predčasných úmrtí, respiračných a iných chorôb tieto vyššie emisie spôsobili, už asi nik nezistí.

Je nesmierne dôležité, aby sa tento škandál poriadne vyšetril a zodpovedných prísne potrestali. Obavy z vplyvu vysokých pokút na ekonomiky štátov, ako je Nemecko alebo Slovensko, musia byť až na druhom mieste. Inak si veľké firmy budú môcť robiť, čo sa im zachce, a to aj s naším zdravím a životmi. A za také niečo žiadna pracovná pozícia ani príspevok k HDP nestojí.

Žiaľ, už teraz, v čase, keď emisný škandál ešte len rezonuje vo svojej úvodnej fáze, sa ukazuje arogancia automobilového priemyslu. Strašia nás ukončením výroby dieselových áut a požadujú čas, priestor a odklady. Na podobné vydieranie zo strany automobiliek by už politici nemali prihliadať.

Nízkoemisné autá a elektromobily vyrábajú už desiatky rokov. Ak ich budú produkovať vo veľkom, tak dokážu ich cenu zraziť na prijateľnú úroveň. Ponúka sa však otázka, nakoľko sú špinavé dohody s ropnými spoločnosťami silné, aby sme dokázali predísť podvodom, ako je emisný škandál.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie #emisný škandál