Skleníková diera do sveta

Málokto dnes ešte pochybuje, že klimatická zmena je globálny problém. Akú rolu v ňom zohráva náš malý slovenský svet? Ako ukazuje oficiálny postoj Slovenska voči parížskemu klimatickému sumitu, naša rola nie je progresívna.

13.11.2015 12:30
debata (3)

Nechceme byť šíriteľmi nových trendov v energetike. Škoda, ale aspoň až tak neškodíme. Určite tých našich pár uhoľných elektrární nemôže súperiť v príspevku k emisiám CO2 s ekonomickými gigantmi a ani významne neprispievame ku klimatickej migrácii. Ale naozaj?

Štátna podpora pre uhlie

Financovaním exportu uhoľných technológii z verejných zdrojov robíme skleníkovú dieru do sveta. Ide o slovenské firmy, ktorým nezáväzne prisľúbila podporu štátna Eximbanka, plne kontrolovaná ministerstvom financií (s plným ručením štátu za jej záväzky).

Táto inštitúcia prisľúbila peniaze slovenských daňových poplatníkov na projekty dvoch nových uhoľných elektrární. Jedna je pomerne blízko nás – tesne za hranicou Európskej únie. A tá druhá je obrovská. Svojou kapacitou má byť na štvrtom mieste na svete.

Pljevlja v Čiernej Hore, druhý blok plánovanej elektrárne, prispeje k zaťaženiu okolitého ovzdušia, ktoré už teraz prekračuje normy EÚ. Konya Karaipinar, Turecko, plánovaná uhoľná elektráreň má mať kapacitu nad 5 000 MW a spracovávať uhlie z úložiska, kde sa ho našlo 1,8 miliardy ton.

Slovenské firmy SES Tlmače, Istroenergo Group a Hornonitrianske Bane Prievidza sa zrejme nemôžu dostatočne realizovať doma, tak skúšajú šťastie vo svete. Domáci hráči zaštítení Eximbankou tak možno budú spolupracovať na ďalšom znečisťovaní planéty emisiami CO2, a to aj na úkor miestnych komunít, ich zdravia a životného prostredia.

Vraj je to nová informácia? Áno, lebo Eximbanka, zriadená samostatným zákonom, podliehajúca zákonu o slobodnom prístupe k informáciám, o svojich krokoch a plánoch mlčí. Výročná správa nič konkrétne neprezradí. Na priamu žiadosť o informácie sa čo-to dozviete, ale nie veľa: “Na všetky informácie o záležitostiach, ktoré sa týkajú klientov Eximbanky SR a ktoré nie sú verejne prístupné, sa vzťahuje povinnosť mlčanlivosti.”

Dvojitá hra Slovenska

Aj ako štát hrá Slovensko dvojitú hru. Na jednej strane vláda hovorí, že problémy migrácie treba riešiť v krajinách, kde vznikajú. Na druhej strane niektoré inštitúcie prejavili záujem z našich daní podporiť projekty s negatívnym dopadom na miestne obyvateľstvo, ktoré prispejú ku klimatickej zmene a tak aj vytvoreniu desiatok miliónov klimatických utečencov. Všetko potichučky a za chrbtom verejnosti.

Pritom to pre nás ani ekonomicky nemá veľký zmysel. Rastúce množstvo štátov zvyšuje investície do obnoviteľných zdrojov energie. Ak chceme podporiť vývoz tak, aby Slovensko bolo konkurencieschopné, je potrebné, aby Eximbanka precitla zo svojho industriálneho sna á la 19. storočie. Obnoviteľné zdroje a inovácie sú tie, ktoré si zaslúžia jej podporu. V záujme klímy aj pracovných miest na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #globálne otepľovanie #klimatické zmeny #uhoľné elektrárne