Interrupčná zdravica (PF 2016)

Na svojom novembrovom zasadnutí Výbor OSN pre odstránenie diskriminácie žien kritizoval Slovensko za viaceré bariéry v prístupe žien k interrupciám. Slovensku napríklad odporučil, aby všetky interrupcie uhrádzalo zo zdravotného poistenia, aby odstránilo povinnú čakaciu dobu pred interrupciou, či povinné poučenie ženy obsahujúce zavádzajúce informácie. 

01.01.2016 09:00
debata (6)

NR SR na tieto odporúčania nedávno zareagovala vskutku svojsky: proti poslaneckým návrhom snažiacim sa o úplný zákaz interrupcií, až pod hrozbou doživotia pre samotné ženy, v parlamente nehlasoval ani jeden poslanecký klub ako celok. Popri prítomných poslancoch KDH a OĽaNO hlasujúcich za sa väčšina poslancov a poslankýň Smeru a Mostu-Híd zdržala hlasovania (v Smere sa ale našli aj takí, ktorí hlasovali rovno za). 

Toto väčšinové mlčanie – pri hlasovaní o zákonoch kriminalizujúcich interrupcie sa až 65 zo 101 prítomných zdržalo hlasovania – naháňa snáď rovnaký strach ako hlasovanie za. Znamená táto zdržanlivosť tiché sympatizovanie s návrhmi, ktoré iba „trochu prestrelili“? Znamená, že ak by návrhy na obmedzenie interrupcií boli formulované „rozumne“ – napríklad v podobe znovuzavedenia interrupčných komisií či v podobe iných bariér –, u mlčiacich zákonodarcov by uspeli? 

Ak toto hlasovanie nebolo iba paranormálnym javom, ale vyjadrením postoja strán, ktoré majú šancu opäť sa dostať do parlamentu, treba sa mať na pozore. Štát má totiž povinnosť právo žien na interrupcie zabezpečiť v praxi a nie ho obmedzovať. Blíži sa rok 2016, nie 1206.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #žena #OSN #diskriminácia #interrupcie