Demokracia, trójsky kôň

Fašizmus už nie je izolovaný prípad v individuálnej histórii niekoľkých krajín, napísal roku 1937 nemecký ústavný právnik Karl Loewenstein. Fašizmus sa stal univerzálnym hnutím, založeným na nenávisti voči liberálnej demokracii. Využíva slobodu prejavu, zhromažďovania a účasti v parlamente na to, aby ju porazil.

05.04.2016 15:00
debata (35)

Zaslepená právnym formalizmom nebola dosiaľ demokracia schopná zakázať vlastných nepriateľov a stala sa sama sebe trójskym koňom. Je legitímne obmedziť slobodu prejavu či združovania, ak smerujú k potlačovaniu ľudských práv a slobôd.

To, že tak neurobil Najvyšší súd v roku 2013 a, naopak, ospravedlnil nenávistné letáky Mariana Kotlebu, alebo ministerstvo vnútra, ktoré jeho stranu zaregistrovalo, je dôkazom, že sme nielen zlyhali vo výučbe ľudských práv, ale že ich podstatu nechápu ani tí, ktorí by ich mali chrániť. Stále je možnosť to napraviť. Pán generálny prokurátor, podaní o tom, že Ľudová strana Naše Slovensko prekročila hranice ústavných slobôd, je na vašom stole niekoľko. Preskúmajte ich, prosím, tentoraz pozorne.

Páni a dámy v parlamente, pripustite, že je omyl hľadať nepriateľa v menšinách a prestaňte sa pretekať v tom, kto je väčší rasista. Tento pretek nevyhráte, ani keď sa skryjete na lukratívnom mieste v Európskom parlamente, pán Sulík. Pán Danko, skúste namiesto krčmových rečí o „cigánoch“ zvoliť slovník a riešenia v duchu vášho sloganu hrdo, odborne a slušne. Pomenujte, dámy a páni vo vláde, hodnoty, na ktorých treba stavať spoločnosť – nájdete ich v ústave – a začnite ju podľa toho tvoriť.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus