Jadrové záležitosti

Na východe Ukrajiny, ďaleko pre bežného Slováka, číha časovaná bomba, o ktorej sa málo hovorí. Záporožská jadrová elektráreň, najväčšia v Európe, sa nachádza vyše 200 kilometrov od stále nepokojnej frontovej línie. Normálneho smrteľníka do areálu elektrárne síce pustia až po náročných vybavovačkách a prísnych kontrolách, ale vyhorené jadrové palivo skladujú len tak, pod holým nebom.

05.10.2016 16:00
debata (3)

Minulý týždeň Ukrajina rozhodla o predĺžení fungovania záporožského reaktora o desať rokov nad jeho projektovanú životnosť. Predlžovať životnosť krajina hodlá všetkým svojim 15 reaktorom. Súčasťou rozhodovania o licencii na predĺženú prevádzku majú byť tzv. cezhraničné konzultácie, do ktorých sa vlani žiadala zapojiť aj slovenská vláda. Teraz, počas predsedníctva v rade EÚ, však alibisticky mlčí.

Otázky, ktoré formujú budúcnosť

Práve teraz by vláda SR mala klásť dôležité otázky: Prečo sa tento kontroverzný projekt financuje aj z európskych (teda našich) verejných peňazí? Podpora európskych inštitúcií je určená na zvýšenie bezpečnosti ukrajinských jadrových elektrární. Namiesto toho Kyjev predlžuje licencie dosluhujúcim reaktorom, a to bez splnenia aj tých najdôležitejších bezpečnostných opatrení.

Prevádzkujúca firma Energoatom má vážne finančné problémy, peniaze musel doplniť napätý ukrajinský rozpočet na úkor iných výdavkov. Pre koho je teda tento projekt výhodný? Jadrové palivo prichádza z Ruska a vyhorené odchádza do Ruska. Navyše, ak Ukrajina o ďalšie desaťročia predĺži jadrovú agóniu, nezostane jej motivácia vybrať sa progresívnou cestou – zvýšiť energetickú efektívnosť a podiel obnoviteľných zdrojov.

Vraj nemajú vážne dôsledky

Na tieto a ďalšie otázky vytvára priestor tzv. ESPOO dohovor OSN o hodnotení projektov so závažným cezhraničným vplyvom. Ale Ukrajina má vo veci jasno: „Prevádzka jadrových jednotiek nemá vážne negatívne účinky,“ a preto „neexistujú účastníci konania v zmysle ESPOO dohovoru o cezhraničnom hodnotení vplyvu.”

Opak síce tvrdí Európska komisia a okolité štáty – popri Slovensku vlani zaslali žiadosť o zapojenie sa do cezhraničných konzultácií aj Rakúsko, Maďarsko a Rumunsko. Je správne, aby si Ukrajina na svojom piesočku i za naše peniaze povoľovala projekty, ktoré ohrozujú Ukrajincov i nás?

Slovenská vláda, konkrétne ministerstvo životného prostredia, je na ťahu. Teraz treba vyslať jasné posolstvo implementačnému výboru ESPOO dohovoru (teda výboru, ktorý dohliada na plnenie dohovoru OSN o hodnotení vplyvu na životné prostredie presahujúceho štátne hranice), že máme záujem vyjadriť sa v rámci jadrového konania na Ukrajine. To nás nebude ešte nič stáť. Jadrová havária, hoci aj na vzdialenom východe Ukrajiny, by mala výrazne väčšie následky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Ukrajina #jadrové palivo