Podobnosť čisto náhodná

„Tí, čo nám kážu o ochrane nenarodenej duše od okamihu počatia, sa často málo zaujímajú o ochranu nechcených, chudobných, zneužívaných a utláčaných duší po narodení,” poznamenal hrdina slávneho románu Johna Irvinga Pravidlá muštárne. A tiež: „Nie je správne ešte viac zraňovať zranené a zrádzať zradené.”

08.11.2016 14:00
debata (4)

K tejto druhej myšlienke sa začiatkom októbra priklonila aj poľská rímskokatolícka cirkev. Pred parlamentným hlasovaním o zákone, ktorý mal trestať odňatím slobody až na 5 rokov podstúpenie i výkon interrupcie aj v prípade tehotenstva po znásilnení či pri ohrození života matky, biskupi k svojmu nekompromisnému stanovisku pridali ústupok, že nepodporujú trestanie žien. Napokon teda ani poľskí poslanci neschválili legislatívny návrh šitý pôvodne na mieru cirkevným požiadavkám.

Ani jedni, ani druhí sa pre tento zvrat nerozhodli dobrovoľne. Donútila ich k tomu vlna masového občianskeho odporu po celej krajine, s akou nepočítali. Len vo Varšave vyšlo v rámci tzv. Čierneho protestu do ulíc 30-tisíc protestujúcich žien, odhodlaných brániť si zvyšky práv na dobrovoľné materstvo.

Predseda vládnej pravicovej strany Právo a spravodlivosť Jarosław Kaczyński však čoskoro vyrukoval s novým, „menej bezohľadným” návrhom na sprísnenie zákona o reprodukčných právach žien: musia porodiť aj v prípade, že je plod ťažko poškodený, aby mohol rituálu pohrebu predchádzať rituál krstu.

Úspechom povzbudené poľské ženy sa pravdepodobne tak ľahko nepodvolia. A nám by pri sledovaní diania v Poľsku prinajmenšom nemali unikať podobnosti s pokusmi Aliancie za rodinu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #potrat #Aliancia za rodinu #čierny protest