Tichý zabijak

Jozef Sedlák | 26.06.2013 22:00
Moderný priemysel potravín je v časoch krízy najspoľahlivejším biznisom. Bez potravín sa jednoducho nedá existovať, kupujú sa denne, ale ľudia šetria aj na jedle.

Šetriť na jedle sa však neopláca. Lacné potraviny sú plné nielen rôzneho neškodného balastu, ale často skrývajú aj zdravotné riziká.

Posledný škandál s poľskými kurčatami pritiahol pozornosť na to, ako hydinu chovajú. Normálne kurča behá gazdinej po dvore tri-štyri mesiace, kým ho hodí na pekáč, ale farmári, ktorí ako doping použijú rastové hormóny a antibiotiká, dosahujú famózne výsledky. Skracujú výkrm na jeden mesiac. A ničia konkurenciu cenami, lebo sú rýchlejší, efektívnejší, ale zároveň pripravujú peklo aj pre nič netušiacich spotrebiteľov.

Kurča nadopované antibiotikami sa mení z jedla na tichú vražednú zbraň. Lekári zisťujú, že čoraz viac baktérií je odolných na antibiotiká nielen preto, že ľudia ich nadmieru používajú prostredníctvom liekov, ale konzumujú ich aj v potravinách. V tejto chvíli sú v centre pozornosti poľské kurence.

Aké sú slovenské? Domáci producenti tvrdia, že sú stopercentne čisté. Antibiotiká sa na Slovensku používajú len ako liek so súhlasom veterinárneho lekára. Z celej populácie kureniec je liečené – nie dopované – pol percenta. Teda sú naozaj takmer stopercentne čisté. Ľudia často nakupujú potraviny naslepo, alebo pozerajú len na cenu. Ak chcú byť zdraví, musia začať cieľavedome skúmať, čo jedia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ