Neznesiteľní vtipkári

Peter Javůrek, Pravda | 16.06.2014 22:00
Proti gustu žiaden dišputát. Ak ste majiteľom baru či kaviarne, nik vám nebráni pomenovať svoj podnik hoci aj po jednom z najznámejších mafiánov 20. storočia.

Alebo lákať hostí tým, že tam máte vystavených „veľa autentických originálov“ z histórie americkej mafie.

Keď v podniku s takým názvom schôdzuje občianske združenie predstaviteľov justície, je to už trochu zložitejšie. Minimálne to znamená, že niektorí naši právnici majú, mierne povedané, rázovitý zmysel pre humor.

Môžeme len hádať, ako by asi takýto svojský zmysel pre humor ocenili pozostalí po obetiach násilných trestných činov našej slovenskej mafie a našich slovenských gangov. Plus všetci vydieraní, vypaľovaní, mlátení či inak poškodzovaní ľudia, ktorí mafiánom radšej platia, pretože im v našom štáte ani nenapadne obrátiť sa na justíciu. Plus rodiny obetí tvrdých drog, ktoré, len tak mimochodom, do USA celé desaťročia vo veľkom pašoval aj ten Joseph Bonanno.

Summa summarum, človek nemusí byť obzvlášť útlocitný a ani nepotrebuje špekulovať, či išlo alebo nešlo o priamu imitáciu psychopata, ktorý len dva mesiace pred tou udalosťou samopalom vyvraždil celú jednu rodinu. Čo si má o vkuse časti predstaviteľov našej justície myslieť, keď ich vidí v dobrej nálade pri pohľade na nefunkčný samopal a chrániče na uši?

Fakt, že rôzni účastníci „pracovnej porady“ oceňujú svoje dobré meno, ktoré im vraj poškodil Nový čas, dohromady na viac ako pol druha milióna eur, ilustruje, akí sú to všetko vlastne skvelí vtipkári.

Veď ale prečo by nevtipkovali? Koniec koncov, aj Pravda by vedela doložiť, aké prekliato drahé môže byť to ich dobré meno. Aká razantná môže byť ich „spravodlivosť“, keď ide o to vysúdiť si odškodné vrátane vysokých súdnych trov.

Vtedy sa veru prieťahov v konaní obvykle nedočkáte. Ani procesných pochybení. Nikto netvrdí, že sudcovia a iní právnici nemajú nárok na ochranu osobnosti. Tu sa však s vážnou tvárou dôvodí i tým, že novinové články o nelichotivo vyznievajúcich fotografiách zo stretnutia v Bonanne vraj mali slúžiť na podporu útokov proti justícii, pretože v tom čase justíciu kritizovali aj vtedajší minister vnútra a ministerka spravodlivosti – a prvostupňový súd s takýmto hodnotením minimálne nepriamo súhlasí.

Takáto absurdná konštrukcia priam núka príležitosť vysloviť inú: takéto rozsudky majú slúžiť na podporu útokov proti slobode slova. Aj táto konštrukcia je absurdná? Dobre, a čo takáto: tu sa niekto pokúša vyžmýkať z novín ďalšie peniaze a nejaká sloboda slova je mu srdečne ukradnutá…?

Všetky reformy a pokusy o nápravu sú odsúdené na neúspech, dokiaľ sami poctiví a úctyhodní sudcovia a prokurátori nezačnú bojovať o svoje dobré meno aj inak ako domáhaním sa odškodného za vyslovený názor. Tak, aby o oprávnenosti prípadných súdov na ochranu povesti slovenského súdnictva už v budúcnosti neboli možné pochybnosti. Tak ako sú možné v tomto prípade.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ