Najvyšší čas

Bohuš Papranec, Nová Dubnica | 29.06.2014 22:00
To, že sa má znižovať normatív na žiakov neštátnych škôl, je úplne v poriadku. Zistenie, že sa to však netýka cirkevných škôl, u mnohých vyvoláva nielen emotívnu reakciu, ale aj racionálnu otázku: Prečo?

Dôvodom na túto výnimku má byť Vatikánska zmluva, ktorá je vraj nadradená našej legislatíve a v tom prípade je vraj nevypovedateľná.

Ako viem, v hierarchii nášho právneho systému je najvyššie postavená Ústava SR. Ako je teda možné, že nie je možné vypovedať Vatikánsku zmluvu, ktorá je spätá s katolíckou cirkvou a je v hrubom rozpore s vyhlásením našej ústavy. V nej sa totiž hneď v úvode Prvej hlavy, článku 1 vyhlasuje, že náš právny štát sa neviaže na žiadnu ideológiu ani náboženstvo. Ak je teda Vatikánska zmluva nadradená nad našou legislatívou, tak tu niečo nie je zdravé. Neverím, že taká zmluva sa nedá vypovedať. Určite máme dosť fundovaných ľudí, ktorí dokážu túto tému uviesť do naozaj právneho stavu. Bolo by už načase o tejto problematike nielen konštatovať, prípadne polemizovať, ale hlavne nekompromisne konať. Nie je predsa nič také, čo by nebolo možné zmeniť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ