Na úkor pacienta

Marián Repa | 07.10.2014 22:00
Mantrou zdravotných poisťovní je veta: Zdroje vo verejnom zdravotnom poistení sú obmedzené, preto musia byť všetky výkony prísne sledované, aby sa zbytočne neplytvalo na prevádzke.

To sa dá akceptovať, pokiaľ by sa poistenci nestávali „zajatcami systému“.

Pacientom sa totiž bežne stáva, že na hospitalizáciu musia čakať, lebo nemocnice majú presne určené, koľkých z nich môžu za dané obdobie ošetriť. To, že v poslednom čase na strednom Slovensku nechcú prijímať pacientov so psychiatrickými chorobami, je ďalšia absolútna nehoráznosť. Ľudí s duševnými poruchami ustavične pribúda, s čím musia pri zazmluvňovaní rátať aj poisťovne. Nerobia tak zo zištných dôvodov – títo pacienti sú pre ne príliš drahí…

Systém, v ktorom poistenec musí povinne platiť zdravotné odvody, ale na druhej strane poisťovňa má právo odmietnuť poistenca, s odôvodnením, že už bol prekročený limit, nie je ani nemôže byť v poriadku.

Najmä ak tie isté zdravotné poisťovne vykázali vlani zisk 68,7 milióna eur, pričom najviac – až 46,5 milióna eur dosiahla súkromná poisťovňa Dôvera, ktorá nemá ani tretinu poistného kmeňa Namieste je preto otázka: Platia občania zdravotné odvody preto, aby im bola poskytovaná zdravotná starostlivosť, alebo preto, aby si akcionári poisťovní mohli rozdeliť zisk? V tomto svetle sa „výhody“ pluralitného systému v zdravotnom poistení človeku zaraz začnú javiť inak.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ