Čarovná kapustnica

Oliver Bakoš, filozof | 21.12.2015 12:00
Jedným z najdôležitejších prostriedkov, ktorý v mnohých rodinách prispieva k úplnosti Vianoc, je na Slovensku kapustnica. Ide o jeden z najzvláštnejších produktov na svete, ktorý sa líši azda od domu k domu. V každej dedinke je asi sto osvedčených receptov, ktoré si síce všeličím protirečia, no výsledok je rovnaký.

Vždy ma prekvapí, keď čítam recepty iných, že ľudia sú do kapustnice schopní dávať veci, ktoré tam, aspoň podľa môjho názoru, vôbec nepatria. Každá z nich predstavuje významný heretický priestupok proti pravej kapustnici.

No problém spočíva v tom, že človek príde k takejto neprijateľnej úchylke, ochutná ju a hľa (!) zase sa stretne s čímsi výborným, nezriedka aj vynikajúcim. Často neodolá a naberie si znovu. Ale aj pri tomto procese postupne zisťuje, že tá jeho je predsa len najlepšia. V rodinnom kruhu sa k nej opätovne primkne, akoby sa potajomky kajal za nejakú zradu.

Zdalo by sa, že kapustnica, ako by povedal filozof, môže byť iba konkrétna, že nepripúšťa nijakú abstrakciu. Ide však o presvedčenie vyplývajúce len z nedostatku praktických skúseností.

Mal som možnosť takú ochutnať pred pár desaťročiami v bufete na Solisku vo Vysokých Tatrách. V sklenej priesvitnej miske, plnej vlažnej slanej vody, urputne plával (prirodzene za patričný finančný obolus) jeden, úplne jediný rezanček či odrezok kapusty. Určite ho tam priniesol rovno z neďalekej lanovky svižný, utrápený, svalnatý a šľachovitý horský nosič. Hoci by v tomto prípade istotne nespravil nič zlé, keby nikam nechodil a zostal doma.

Z tejto abstraktnej polievkovej kompozície som nadobudol slávnostný a trochu aj japonský pocit, teda akoby som rovno z vázy jedol nejakú ikebanu. Alebo sa zradne a neekologicky pokúšal vychlípať dajaké vzácne akvárium i so zlatou rybkou. Ale na tej by bol predsa len aspoň kúsok mäska a bola by preto iste drahšia.

No aj takáto celkom obyčajná polievka predstavuje nesporný dôkaz, že slovenský človek podnikať v princípe vie, iba na to musí mať vytvorené primerané prostredie a využívať všetky dostupné a v horských oblastiach i nedostupné možnosti. Azda v tom je ten úžasný rozdiel, ktorý náhle vznikol medzi včerajším Jurajom Jánošíkom a dnešným štandardným slovenským developerom. Veď čo je taký nejaký vyrabovaný či vypálený majer oproti PKO v Bratislave? Pokrok sa nedá zastaviť!

Kapustnice nie sú rôzne náhodou. Sú reštauračné, sú tie smutnejšie – pre bezdomovcov či sociálne stiesnených, potom takpovediac firemné, na ktoré sa patrí a predsa len akosi aj musí, a napokon tie najvzácnejšie, teda domáce.

Želám všetkým spoluobčanom, ktorí kapustnicu môžu a obľubujú, aby sa im doma podarila taká, ktorá by k tej, čo som sa neobratne pokúsil opísať, vytvorila poriadny kontrast. Teda taká, akú si azda každý človek aspoň raz do roka zasluhuje. Aby z nej zavoňala láska v prítomnosti blízkych a aby aspoň na jeden večer, hoci vari iba na vzácnu chvíľu, každému pomohla prekryť všetky bolesti a strasti odchádzajúceho ro­ka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ