Súboj sa pritvrdzuje

Martin Krno, Pravda | 03.06.2016 22:00
Obe hlavné strany v Spojených štátoch majú síce zjazdy až v druhej polovici júla, ale už po tieto dni sa rozhoduje, koho nominujú za kandidátov na prezidenta, resp. prvý raz v histórii USA na prezidentku. Prednedávnom by to bolo ťažko predstaviteľné, ale kto by ešte pred pár rokmi veril, že raz sa pánom Bieleho domu stane Afroameričan?

Po tom, čo sa republikánski rivali Donalda Trumpa vzdali svojich ambícií, utíchla vnútrostrícka kritika tohto arogantného miliardára a najvplyvnejší funkcionári mu podávajú ruku. Po utorkových primárkach v Kalifornii sa aj v Demokratickej strane ozrejmí, že ju vo voľbách 8. novembra bude reprezentovať Hillary Clintonová. Ale už samotný fakt, že jej až doteraz pomerne úspešne sekunduje predstaviteľ ľavicového krídla strany Bernie Sanders, potvrdzuje, že sa Američania menia.

O čo viac sú volební duelanti jasnejší, o to ostrejší jazyk proti sebe používajú. Od Trumpa sme sa dozvedeli, že by „klamárku“, „krivácku“ Clintovú zavrel do basy. „Je vinná ako ďas“, keď ako ministerka používala na tajnú komunikáciu súkromný server. Odporučil jej, aby si zarábala prednášaním svojich prejavov pred osobami s poruchami spánku.

Podľa Clintonovej zase Trump „nie je iba nepripravený“, ale aj „povahovo nevhodný“ na hlavu štátu. Jeho vízia vraj obsahuje iba vojny, medzinárodný chaos a ekonomické krízy. Asi majú obaja v niečom pravdu. Hoci sa za pol roka môže v súčasnosti vyrovnaná vererejná podpora kandidátom všelijako zmeniť, pre Európanov by viac ako neriadená strela Trump vyhovovala rozhľadená a čitateľná Clintonová. Po súčasnom prezidentovi, ktorý sa venuje viac vnútroštátnym záležitostiam, by mala v zahraničnej politike čo doháňať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ