Začiatok konca svetového poriadku

Alexander Ač, Centrum výskumu globálnej zmeny Akadémie vied ČR | 30.07.2016 09:00
Svet, v ktorom vyrastali naši rodičia a my, jeho demokratické pravidlá, etické či morálne zásady, sa chýli ku koncu. Sled prevažne negatívnych udalostí sa stáva príliš rýchly.

Elity majú čoraz menej času na prijímanie kľúčových rozhodnutí. Problémy, ktoré musia riešiť, sú čoraz zložitejšie. Nastáva éra neistoty a jej koniec je v nedohľadne. Vytvorili sme civilizáciu, akej rozsah, zložitosť a vplyv na životné prostredie nemá s minulosťou ani približné porovnanie. Aj pád do temnoty, ktorý nás skôr či neskôr čaká, bude neporovnateľný s čímkoľvek, čo nám história ponúka.

To, že so svetom nie je čosi v poriadku, nám pripomenuli udalosti v Turecku. Nepodarený vojenský prevrat a Erdoganova pomsta. Treba ich však vnímať v širšom kontexte globálnych trendov. Čo niektorí označujú za najväčšiu geopolitickú katastrofu tohto storočia, je len špičkou ľadovca. Slovami štatistika Nicolasa Taleba je to jedna z mnohých „čiernych labutí“, teda málo pravdepodobných udalostí s vysokými dôsledkami. Keď sa spoločnosť stáva krehkou a nedokáže odolávať systémovému riziku, pravdepodobnosť čiernej labute narastá oveľa viac, ako si elity, ale i väčšina ľudí, chcú alebo dokážu pripustiť.

Neschopnosť reálne ohodnotiť riziko, a tým mu aj úspešne čeliť, zrejme pramení v našom kolektívnom optimizme. Nereálnym, až utopickým optimizmom, ktorý spôsobuje precenenie vlastných schopností, vysvetľujú historici mnohé absurdné rozhodnutia elít s katastrofálnymi následkami v minulosti.

Teraz sme takmer s istotou svedkami utopického optimizmu v Erdoganovom podaní. Jeho reakcia na nepodarený prevrat je masové zatýkanie vojakov, policajtov, sudcov, generálov, zákaz cestovania vysokoškolských učiteľov a znovuzavedenie trestu smrti. Celkovo sa jeho pomsta týka už desiatok tisícov ľudí a ich počet bude pravdepodobne narastať.

Lenže pokus o prevrat neprišiel ako blesk z čistého neba. Ide o výsledok dlhoročnej politiky vedúcej k potlačovaniu demokracie a slobody v Turecku, ale aj nadmieru odvážnej (až samovražednej) zahraničnej politiky. Stačí pripomenúť zostrelenie ruského bombardéra v novembri minulého roku, nepriamu podporu teroristov IS kupovaním ropy a umožnením voľného prechádzania hraníc či vyjednávanie s EÚ v súvislosti so zadržiavaním utečencov na tureckom území. Najnovšie si Recep Tayyip Erdogan naštrbuje vzťahy aj s USA, od ktorých žiada vydanie Fetullaha Gülena, vraj vinného z organizovania prevratu. Turecko sa vydalo na temnú cestu, z ktorej niet návratu.

Systémové riziko, teda širší kontext udalostí v Turecku, je stelesnené v rýchlo rastúcom počte obyvateľov a zhoršujúcich sa ekologických podmienkach v susedných krajinách. Nemožno ignorovať skutočnosť, že pri poslednom úspešnom prevrate v roku 1980 bola populácia krajiny takmer polovičná. S rastom populácie  súvisí aj rýchly rast dopytu po energii, ktorý je rýchlejší iba v Číne.

Ďalší významný rizikový faktor predstavuje prílev utečencov zo susednej vysychajúcej a preľudnenej Sýrie. Možno o pár mesiacov nebude ťažké predstaviť si scenár, v ktorom sa Turecko vydá „sýrskou“ cestou. Ak by aj k nemu nakoniec nedošlo, a Erdogan zázračne dobrovoľne odstúpi (neurobil to však ani Baššár Asad v Sýrii), nezmení to skutočnosť, že aj Turecko je preľudnenou krajinou v púšti, z troch štvrtín závislej od dovozu energetických zdrojov zo zahraničia.

Svetový poriadok sa mení na svetový neporiadok. Jeden týždeň je to brexit, potom vojenský prevrat a najbližšie to môže byť roztržka v Juhočínskom mori. Našťastie, mladých ľudí to veľmi neznepokojuje, ako dokazuje mánia Pokémonov. Možno sa nakoniec všetko dobre skončí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ