Koleso pre druhý pilier

Martin Kováčik, Pravda | 31.07.2016 15:00
Druhý pilier sa takmer utopil. S vládnou novelou zákona mu hádžu záchranné koleso a zároveň by sa mohli odstrihnúť závažia, ktoré ho potápali. Keď systém pred rokmi odštartoval, bol to veľký boom.

Každý chcel mať švajčiarsky dôchodok. Iba komerčné správcovské spoločnosti už vtedy vedeli, že skôr ide o ich švajčiarske zisky. Správcovia penzií dávali sprostredkovateľom štedré odmeny za každého poistenca a neskôr si to vynahradili na poplatkoch.

Prečítajte si článok: Druhý pilier: Penzie aj peniaze na ruku

Toto prakticky pokračuje po tom, čo komerčné poisťovne začali z úspor vyplácať prvé penzie. Boli nízke, išlo o frašku. Marže poisťovní boli zase na tom až podozrivo dobre.

Háčik teda bol najprv v slabom zhodnotení úspor, vo vysokých poplatkoch a teraz je v ziskoch súkromných poisťovní. Najnovšia novela ich môže donúť, aby sa uspokojili s nižšími maržami. Penzista si overí, aký dôchodok z úspor dostane, a môže si zvážiť, že sa radšej uspokojí s priemernou penziou a úspory z druhého piliera si dá vyplatiť v hotovosti.

Biznis nie je charita a v mnohých oblastiach je veľmi tvrdý. To, že pod hrozbou odchodu klienta môže ísť marža dole, dokazuje napríklad zvýšená konkurencia v prípade mobilných operátorov.

Pri penziách by však štát mal stále zvažovať, či z úspor z druhého piliera nebude vyplácať penzie aj štátna Sociálna poisťovňa. Zdravá súťaž s komerčným sektorom by zase štátnej inštitúcii len a len prospela.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ