Ďalšia pomoc Grékom

Lenka Buchláková, Pravda | 09.02.2017 12:00
Pár mesiacov sa zdalo, že problémy zadlženého Grécka sú už zažehnané a krajina smeruje k rastu a prosperite. Európski lídri sa však iba viac sústredili na odchod Veľkej Británie zo spoločného európskeho bloku, problémové talianske banky či voľbu nového amerického prezidenta.

Aténska časovaná bomba napriek tomu dlhé mesiace potichu tikala. Gréci sa opätovne ozývajú, že potrebujú ďalšie peniaze v poradí už z tretieho záchranného balíka finančnej pomoci. Ten má objem 86 mld. eur, no grécka vláda z neho dostáva peniaze postupne, výmenou za prijímanie potrebných štrukturálnych reforiem. Tie sú veľmi bolestivé.

Vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa čelí veľkej kritike, pretože to bol práve on, kto v predvolebnej kampani odmietal tvrdé požiadavky medzinárodných veriteľov. Dostal sa však do vlastnej pasce, a keď chce krajinu vymaniť zo začarovaného kruhu astronomických dlhov, musí robiť aj nepopulárne opatrenia.

O uvoľnení ďalších peňazí Grécku majú rozhodovať ministri financií eurozóny na svojom najbližšom stretnutí už o necelé dva týždne. Ak chcú politici odvrátiť novú grécku krízu, mali by konať čím skôr.

V ďalších týždňoch totiž únia bude riešiť voľby v Holandsku, vo Francúzsku a v Nemecku, čo je obdobie, v ktorom sa podobné citlivé otázky ako ďalšia záchrana Grécka len veľmi ťažko vysvetľujú voličom. Mnohí Európania totiž vinia Grékov, že si žijú nad pomery a len prijímajú pomoc od druhých. Faktom však je, že v súčasnosti bez externej pomoci by grécke problémy narástli do takých rozmerov, že by to tvrdo pocítili aj tí, ktorí by najradšej videli Atény zbankrotovať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ