Z opačného konca

Marián Repa, Pravda | 21.04.2017 22:00
Pri zavedení pluralitného systému zdravotných poisťovní sa očakávalo, že konkurencia prinesie vyššiu spokojnosť užívateľov. Skutočne spokojní však zatiaľ môžu byť iba majitelia poisťovní.

Pacienti zatiaľ výhody pluralitného systému príliš nepocítili, pretože podmienky v poisťovniach sa líšia len minimálne.

Aj preto sa vzápätí začala diskusia o obmedzení zisku zdravotných poisťovní, ktorá v roku 2007 vyústila do prijatia zákona. Hoci Ústavný súd v roku 2011 vyhlásil, že obmedzenie podnikania je v rozpore s Ústavou SR a zákaz vyplácania zisku zrušil, teraz minister Drucker opäť prichádza s návrhom, ktorý je údajne právne čistý.

Mali by vzniknúť dva fondy: „prevádzkový" a „liečebný“, pričom všetky peniaze určené na liečbu pacientov by mali byť použité na tento účel a nebolo by možné z nich vyplácať dividendy.

Aj keď nejaká forma regulácie v tejto oblasti je viac ako žiaduca, je otázne, kto a ako určí, koľko si môže poisťovňa ponechať na prevádzkové náklady. V lepšom prípade sa dá predpokladať, že výška tejto cifry bude predmetom každoročných ťahaníc, v horšom, že poisťovne opäť zažalujú štát pre obmedzenie podnikania.

Možno by sa na vec malo ísť z opačného konca – konečne zaviesť platby za diagnostickú skupinu (DRG), aby bolo jasné, koľko čo skutočne v zdravotníctve stojí, a až potom prijímať takýto zákon.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ