Kto by to povedal

Marián Repa, Pravda | 06.06.2017 08:00
Voľby, ktoré sa konali pred 25 rokmi - 5. a 6. júna 1992 - odštartovali rozpad Československa. Prakticky mesiac po nich bol osud spoločného štátu spečatený.

Hoci vyhliadky samostatného Slovenska vtedy neboli nijako ružové, katastrofické scenáre sa napokon nenaplnili. Tým, že pred Slovákmi stála obrovská výzva vybudovať v demokratickom prostredí vlastnú štátnosť, tak sa jej po úvodných mečiarovských excesoch chopili a s odstupom času môžeme povedať, že uplynulých 25 rokov bolo pre Slovensko „úspešným príbehom“.

Po ekonomickej i politickej stránke naša krajina nedopadla ani zďaleka tak zle, ako vtedy mnohí predpokladali a Česko postupne stratilo auru výnimočnosti. Zjednodušene povedané: rozdiely medzi Slovenskom a Českom nie sú dnes také veľké, ako si vtedy mnohí mysleli. V niektorých ohľadoch je dokonca Slovensko o krok vpredu.

Konkrétne, pokiaľ ide o našu európsku perspektívu. Dnes sú síce obe krajiny súčasťou únie, no na rozdiel od čoraz euroskeptickejšieho Česka sme súčasťou eurozóny a svoju budúcnosť spájame s jadrom EÚ.

Ako nesmierne dôležitá pre ďalší vývoj sa ukázala skúsenosť s mečiarizmom. Tým, že v roku 1998 sa podarilo zaktivizovať občiansku spoločnosť a spoločnými silami sa nám ho podarilo poraziť, Slovensko dospelo.

Následne sme sa tak stali imúnni voči niektorým postkomunistickými excesom, ktorými momentálne prechádzajú naši susedia v Poľsku a Maďarsku. Ak na jeseň zvíťazí v ČR Andrej Babiš a jeho hnutie ANO, tak Slovensko bude mať najnormálnejšiu vládu v rámci V4. Kto by to bol býval pred 25 rokmi povedal…

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ