Nezmyselná smrť

Marián Repa, Pravda | 19.06.2017 20:00
Cez víkend vyhasol mladý život. Úplne zbytočne, úplne nezmyselne. Zomrel nevinný človek, ktorý sa „previnil“ iba tým, že si sadol do auta, ktoré šoféroval nezodpovedný mladík bez vodičáku.

Poviete si: mladícka nerozvážnosť. Ten 17-ročný chalan mal však obrovskú smolu, lebo ich prenasledovali premotivovaní policajti. A guľka namiesto pneumatiky zasiahla jeho.

Na mieste je preto otázka: Prečo sú policajti často dôrazní tam, kde to netreba a benevolentní tam, kde by to od nich človek očakával? Prečo nemali problém zmlátiť ženu v aute, dokopať inú bezbrannú ženu do hlavy alebo strieľať na diaľnici po nič netušiacich študentoch, no vyčíňanie extrémistov a rôznych „fanúšikov“ v okolí štadiónov obchádzajú často bez povšimnutia?

Pokiaľ ide o spomínaný zákrok policajtov proti mladým ľuďom na D2, tak ten bol podľa prokuratúry „legitímny a zákonný“, no tým, že minister vnútra študentov štedro odškodnil, vlastne vinu priznal.

Aj teraz sme od kompetentných počuli, že zásah bol v súlade zo zákonom. So zákonom možno, no so zdravým rozumom iba ťažko, lebo ak dopravní policajti poznali auto i vodiča, ktorý bol známa „firma“, tak si naňho mohli počkať v mieste bydliska. Nešlo predsa o žiadneho vraha či drogového dílera, ale o obyčajného dedinského frajera, ktorý porušoval dopravné predpisy a nevedel sa spratať do kože.

Presne z tohto dôvodu sú napríklad britskí policajti „vyzbrojení“ iba obuškami – aby nenarobili viac škody ako osohu. Viac zbraní neznamená viac bezpečnosti. Hoci bol u nás jeden politik, ktorý chcel vyzbrojovať policajtov samopalmi, jeho nápad neprešiel. Našťastie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ