Násilie v koalícii

Peter Javůrek, Pravda | 13.07.2017 22:00
Istanbulský dohovor si dal za cieľ odstraňovať tradície založené na stereotypných rolách mužov a žien, ale stereotypy nie sú vždy zlé, tvrdí Andrej Danko. Čo je na tejto vete čudné?
Kedykoľvek bude chcieť predseda SNS hovoriť niečo o boji s konšpiračnými teóriami, mal by sa nájsť niekto, kto mu odporučí, aby radšej mlčal.

Svojím spôsobom vlastne nič. Už sme si zvykli, že politici radi zavádzajú a starajú sa do vecí, ktorým nerozumejú. Na čo by sme si zvykať nemali, je to, keď iní politici, ktorí zavádzať nezvyknú a svojej robote väčšinou rozumejú, takýmto politikom ustupujú v mene „pokoja v (koaličnej) rodine“.

Istanbulský dohovor si za cieľ nedáva odstraňovanie nijakých tradícií. Každý, kto by to chcel tvrdiť, musel by súhlasiť s tým, že násilie proti ženám, ale aj takzvané vraždy zo cti či ženská obriezka sú „tradície“, a to dokonca také, ktoré sú založené na „nie vždy zlých“ stereotypoch. Pretože práve o takýchto „tradíciách“ Istanbulský dohovor hovorí a práve takéto „tradície“ chce odstraňovať.

Ak si predseda Národnej rady myslí, že na tomto je niečo zlé, nech to povie rovno a neskrýva sa zbabelo za prekrútené a z kontextu vytrhnuté pojmy z dohovoru. Presne tak, ako sa za ne pred ním zbabelo skryli všemožní konzervatívni aktivisti a katolícki propagandisti.

A ak si to Danko nemyslí, nech sa oboznámi s dokumentom, o ktorom hovorí, a nech sa o ňom porozpráva s ľuďmi, ktorí sa tomu rozumejú. Dovtedy platí, že kedykoľvek v budúcnosti bude chcieť predseda SNS hovoriť niečo o boji s konšpiračnými teóriami, mal by sa v jeho blízkosti nájsť niekto, kto mu odporučí, aby radšej mlčal.

Asi nemá zmysel po ikstý prvý raz vyvracať iks ráz vyvrátené nezmysly, ale aspoň z rýchlika: pod rodom ako sociálnym konštruktom sa v dohovore myslia „sociálne konštruované úlohy, správanie, aktivity a atribúty, ktoré daná spoločnosť považuje za vhodné pre ženy a mužov“.

V dohovore ide o boj proti násilnému vynucovaniu takýchto sociálnych konštruktov. Napríklad proti tomu, aby niekto násilím „ukazoval žene jej miesto“ v rodine či spoločnosti. A proti tomu, keď sú ženy stigmatizované a urážané iba preto, lebo si dovolili vybočiť zo stereotypov, ktoré im prisudzuje „tradícia“.

Ak Danko a spol. považujú lživé interpretácie, podľa ktorých sa dohovor údajne snaží „zrušiť tradičné rodové roly“ či dokonca zrušiť biologickú podstatu pohlaví (aj také hlúposti už zazneli), za správny kresťanský postoj, je to problém ich a ich spovedníkov. Ak sa dokumentom odmieta zaoberať vláda, pretože zasa raz zvíťazil pocit, že to bude lepšie „pre pokoj v dome“, je to problém celej spoločnosti.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá kvôli tomu dokument pre istotu nezaradila na rokovanie vlády, sa tak, obrazne povedané, tiež podvoľuje stereotypu. A my by sme mali kričať, keď vidíme, ako sa násilník bije do pŕs a tvári sa, že nám robí ktovieaké dobro.

Istanbulský dohovor je jedna vec. Nie je nevyhnutnou podmienkou boja proti násiliu na ženách. Druhá vec je pokrytectvo, svätuškárstvo a lži. Boj proti nim je nevyhnutnou podmienkou zlepšenia života na Slovensku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ