V zákryte

Peter Javůrek, Pravda | 06.10.2017 09:30
Karty v Banskej Bystrici sú teda rozdané. Všetci relevantní kandidáti na predsedu samosprávneho kraja spojili svoje sily v snahe poraziť fašistov. Po mesiacoch naťahovania, týždňoch váhania a dňoch napínania, ale predsa. To je samozrejme dobrá správa, na víťazný jasot, aký už kade-tade v týchto dňoch zaznieva, je však ešte skôr ako priskoro.

Takéto voľby sa nevyhrávajú televíznymi diskusiami ani prieskumami verejnej mienky či volebných preferencií. Politik, ktorý chce niečo zmeniť, je povinný v kampani zodrať niekoľko párov topánok a niekoľkokrát opakovane zachrípnuť a znovunadobudnúť hlas.

Zdalo by sa, že po tých štyroch rokoch, čo sa odrazu po studenej sprche na jeseň 2013 v štáte prebudili aj tie elity, ktoré dovtedy sladko spali spánkom sebaistých, bolo už o kotlebovcoch povedané všetko, čo povedané byť malo. A už aj počúvame, že kým pred štyrmi rokmi mu svoj hlas ešte mohli hodiť dezorientovaní voliči, teraz sa už vraj nikto na nič nevyhovorí a voľby do VÚC budú tak akýmsi „zrátaním fašistov“ medzi voličstvom.

Je naozaj jedno, ktorý z kandidátov Kotlebu porazí. Ešte ho však neporazil.

Takéto hlasy preceňujú silu, s akou sa argumenty demokratického mainstreamu proti fašistom naozaj dostávajú do uší verejnosti, zatiaľ čo podceňujú fakt, že na každé jedno stanovisko demokratov odpovedajú extrémisti dvoma vlastnými. Na ich šírenie majú už dávno v rukách svoju vlastnú distribučnú sieť, nie náhodou sa do značnej miery prekrývajúcou so sociálnymi sieťami. Tie sú totiž pre mnohých voličov už dávno významnejším zdrojom informácií a názorov, ako všetky bežné médiá dohromady.

Nestačí ľuďom hovoriť, že vyholenci v zelených tričkách sú fašisti. Mnohí z tých, čo sú náchylní hodiť im svoj hlas, to vedia. Problém je v tom, že sú náchylní hodiť im hlas so slovami: „Možnože aj sú, ale…“ Vysvetľovať ľuďom, že neexistuje „ale“, pre ktoré stojí za to voliť krajnú pravicu, buď preto, lebo je to čistá lož (boj s korupciou), alebo preto, lebo sa to vždy nakoniec vypomstí aj tým, ktorí si myslia, že sa nemôžu stať obeťami (bielym kresťanom), je náročné na čas, energiu a vynaliezavosť.

Skrátka a dobre, je skvelé, že Lunter, Mičev, Klus a ostatní stoja v zákryte a hlásia, že im ide – aspoň čo sa fašistov týka – o to isté. Z tohto pohľadu je naozaj jedno, ktorý z nich Kotlebu porazí. Ešte ho však neporazil. Na to, aby sa tak stalo, budú musieť všetci, nielen spoločný kandidát Ján Lunter, zodrať topánky pri vysvetľovaní voličom, prečo je spomínané „ale“ neospravedlniteľným hazardom s budúcnosťou kraja. A nielen kraja. Túlavé topánky by si mali obuť predstavitelia všetkých strán, ktoré sa k tomu či onomu z kandidátov, ktorí sa v Bystrici ocitli v antifašistickom zákryte, hlásia.

Holohlavci v zelených tričkách sa tlačia do zastupiteľstiev v každom kraji. Ak si chce niekto blahosklonne namýšľať, že tieto voľby do VÚC budú prieskumom, koľko je u nás vlastne extrémistických voličov, môžeme ho poopraviť: voľby budú práve tak prieskumom, koľko je tých ostatných.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ