Prežiť Trumpa

Radovan Geist, šéfredaktor internetového portálu euractiv.sk | 20.01.2018 14:00
Onedlho uplynie rok, čo do najvyššieho úradu v Bielom dome vstúpil Donald Trump.

Prvých dvanásť mesiacov jeho vlády charakterizuje nekoncepčná politika, riadená viac výbuchmi prerasteného ega ako jasnou stratégiou. Sprevádzali ich vyhlásenia nehodné hlavy štátu, osobné útoky na protivníkov či kritikov i nezodpovedné slovné balansovanie na hrane globálneho jadrového konfliktu. Akcieschopnosť administratívy nepodkopával len latentný konflikt s vlastnou stranou, ale aj personálny chaos v Bielom dome. Inak povedané, prvých dvanásť mesiacov ukázalo, že Donald Trump je… Donald Trump.

Pre kritikov politiky Spojených štátov je Trump, v istom zmysle, darom z nebies. Je stelesnením všetkého zlého, z čoho je „jediná globálna veľmoc“ obviňovaná. Je ako živá kópia Montgomeryho Burnsa zo Simpsonovcov. Nechutne bohatý, bezohľadný, egocentrický – a podľa všetkého nie úplne normálny. Žiaden fanatik, ochotný obetovať čokoľvek (a kohokoľvek) v mene svojej ideológie. Je cynický prospechár. Len cynický, necitlivý prospechár. Jediným cieľom je vlastný úspech. Ostatné (a ostatní) sú žetóny, s ktorými možno hrať alebo sa ich zbaviť. To všetko môže byť pravda, a v spojení s vojenským a ekonomickým potenciálom USA je to mimoriadne nebezpečná pravda, nie je to len pravda čiastočná.

Klony Donalda Trumpa sa hlásia o slovo aj v iných krajinách. A v mnohých sú populisti, ktorí kombinujú plnú hubu ochrany národných záujmov, s prímesou xenofóbie, s obranou záujmov oligarchie, pevne zahniezdení v prezidentských palácoch, úradoch vlády aj parlamentoch. Možno ešte nemajú úplnú moc. Ale stačí im pohodlne vyčkať.

Mali by sme sa vzdať aj ďalšej útechy: myšlienky, že tak, ako sme prežili Busha mladšieho (pravda, desaťtisíce ľudí na Blízkom a Strednom východe jeho politiku „neprežili“, doslova), prežijeme Trumpa. Veď stačí vydržať. Už tento rok zviaže americkému prezidentovi ruky nová väčšina demokratov v Kongrese. Funkčné obdobie možno ani nedokončí.

Také jednoduché to však nie je. Súčasný americký prezident nie je hlavným problémom dnešného západného sveta. Je prejavom – nebezpečným, veľkým, nepekným, no stále prejavom – jeho hlbšej krízy.

Prvých dvanásť mesiacov amerického prezidenta bolo jazdou na horskej dráhe. Prudkým skákaním medzi absurdnou komédiou a drámou. No priniesli aj niečo nebezpečnejšie ako slovné prestrelky o veľkosti jadrových tlačidiel, príval Trumpových lží či útokov na piliere demokracie. V časti takzvaných liberálnych elít živili pocit, že viera v demokraciu a ľudské práva je intelektuálnym privilégiom „lepších ľudí“, ktoré je treba blahosklonne nanútiť hlúpym, neochotným masám.

Týchto dvanásť mesiacov mohlo byť príležitosťou pochopiť, prijať temné ja súčasnosti. A pokúsiť sa vytvoriť inkluzívnejšiu alternatívu. Trump a jemu podobní nie sú len nejakými záchvevmi odporu voči „pokroku“, prameniacimi z nevedomosti. Sú priamym dôsledkom „pokroku“ v jeho súčasnej podobe – s rozdielmi, nerovnosťou, nespravodlivosťou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ