Medzi kameňmi

Peter Javůrek, Pravda | 16.05.2018 22:00
Na problémy LGBT ľudí vraj nie je vhodný čas, pretože spoločnosť je skôr konzervatívna.

Aspoň tak to tvrdia naši politici. Myslia tým najmä to, že oni sami nepôjdu proti prúdu, pretože by riskovali zopár hlasov. A tak ďalej pomáhajú konzervovať stav, na ktorý sa potom odvolávajú ako na dôvod svojej nečinnosti. Rečnia o potrebe diskusie, ale sami nijakú nevyvolajú, pretože spoločnosť je „nepripravená“. A ktože ju má „pripraviť“, ak nie verejne činní ľudia? Dedo Mráz?

Neprekvapí potom, keď medzi tými LGBT ľuďmi, ktorí sa vôbec priznávajú k nejakým politickým preferenciám, víťazí SaS: tá aspoň reční. Preferencia je to pritom rovnako absurdná ako celá situácia: SaS totiž o LGBT iba reční a reční zásadne vtedy, keď o nič nejde. Keď však ide o moc, reči sa odkladajú na neurčito, o činoch nehovoriac.

O čo sú úprimnejší otvorení konzervatívci, na rozdiel od „liberálov“, ktorých predseda prejavuje takú mizernú úroveň tolerancie k inakosti kultúrnej, náboženskej, etnickej či ekonomickej, že si netreba robiť ilúzie o jeho skutočnej tolerancii v ktorejkoľvek inej oblasti!

LGBT ľudia sú medzi dvoma kameňmi. Na jednej strane anachronická cirkevná verchuška, náboženskí hysterici a úprimní konzervatívci, na druhej strane chladnokrvní politickí marketéri a zbabelí tzv. ľavičiari. Všetci sa upínajú na zákony, pritom to, čo u nás chýba, je i obyčajná otvorenosť a tolerancia vo verejnom živote. Tú by mal zvládnuť každý: minister, poslanec i biskup. Ak sa budú ďalej vyhovárať, že na prijatie zákonov nie je vhodná klíma, treba sa ich pýtať, akú klímu okolo seba šíria oni sami. Okrem pokrytectva a vypočítavosti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ