Smrť na zlyhanie orgánov

Pravda, Gabriela Rothmayerová, spisovateľka | 25.05.2018 15:00
Andrej Kiska sa už nemusí tváriť, že je prvým občanom všetkých. Oznámil, že ako prezident končí. Nemal poruke Roberta Fica, aby mu potľapkal po pleci, ale jeho odkaz je jasný: ja neodchádzam!

Na akom koni pricvála, ešte nevie. To nevedel ani vtedy, keď sa lyžoval v Alpách, rozosmiate fotky vešal na web a na patológii boli dvaja mŕtvi občania Slovenskej republiky, ktorí zásadne zmenili pomery v jeho vlasti. Až keď sa odpočinutý vrátil a naplnili sa námestia, ľudia trúchlili a vládni politici v šoku hľadali v kríkoch dlažobné kocky a Sorosa, vedel: udalosti ho posunuli tam, kde nebolo uhnutia.

Modlil sa a zdá sa, že si vymodlil miesto opozičného lídra. Formálneho, na čele strany, alebo neformálneho v mimovládke či nadácii. Počká si. Komunálne voľby budú skúškou pre nové strany, nie pre neho. Ak to s nimi nedopadne, tak to dopadne inak. Andrej Kiska by podľa vlastných slov rád domov, k rodine. Lenže – neviditeľné záväzky držia pevne. A tak sa vráti a s ním sa vráti zákon, ako vo westerne. Z reakcií modrých zväzákov v diskusiách cítiť, že sú mierne naradostení, aj keď mierne v šoku – „ja som galkovec, ale pri tom nastavení Kiska s Miklošom by som bol v prudkej dileme". Mazaní propagandisti si už dláždia cestu a niet tých, čo by im namazali schody. Najšpinavšia literárna postava v Pasternakovom Doktorovi Živagovi je Komarovskij. Áno, ten, ktorý zneužije mladú Laru, áno, ten, ktorý je za každého režimu tak strašne potrebný. Vždy pripravený. Poznáme ich, kráčali chvíľu spolu s nami, ale keď zaviali nové vetry…

Aby sme nezabudli, kde je začiatok konca čias, ktoré žijeme: Ján Kuciak a jeho priateľka sú mŕtvi. Prezident v čerstvom rozhovore pre noviny hovorí, že bol zhrozený, keď sa dozvedel, že minister vnútra mal z tajnej služby informácie aj o talianskej mafii na východe – a nekonal. Prezident to nevedel? Nevedel to premiér? Kto zlyhal? Preto musia mať od tajných tajné informácie nechránení novinári? A jeden z nich preto zomrel? Novinárke Holcovej vzali mobil a novinárska obec je pobúrená – lebo neverí policajtom ani politikom. Ich kolega bol dátový macher, mnohí volajú po podobných. Nevieme, čo sa v tomto štáte deje, ale nie je normálne, ak službu, za ktorú každý občan platí – teda štát – majú nahrádzať neskúsení a úplne bezbranní novinári. Prezident je zhrozený, lenže on má byť predovšetkým informovaný. A ak je, tak má konať, nie chodiť po dovolenkách.

Ján Kuciak vo videu hovorí o spolupráci novinárov, ako si zakódovane odovzdávali informácie. To, čo vedel on – a prečo ho možno dali popraviť – pravdepodobne vie aj niekto iný. Niečo, na čo možno prišiel náhodou, možno cielene – ktovie? Presnejšie – kto to vie? Čo to je? Ten niekto je však v ohrození. Služba na ochranu občanov štátu asi zlyhala, s ňou aj tí, čo dostávajú informácie. Preto treba bezpodmienečne to klbko rozpliesť, padni komu padni. A nájsť aj obchodníkov s tajnými informáciami, ktoré (asi) predávajú tomu, kto kúpi. Tam je možno jadro pudla. Ján Kuciak zomrel na zlyhanie orgánov. Kompletne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ