Zbabelec či hrdina

Pravda, Silvia Ruppeldtová | 14.08.2018 20:00
Pripomenuli sme si Pražskú jar, blíži sa polstoročná pripomienka invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a s ňou i príležitosť vyjadriť názor na tieto udalosti a osobnosti s nimi spojené pre každého insitného historika. Tí bývajú výdatne zastúpení najmä v radoch politikov lapajúcich popularitu na silácke vyhlásenia.

Medzi nimi ako jasná hviezda zažiaril napríklad český prezident Miloš Zeman, ktorý komplikované dilemy historikov ohľadom Alexandra Dubčeka vybavil jednoduchým „zbabelec“.

Mnohých podobné súdy uspokoja – čierno-biele vnímanie je pre ľudí mdlého úsudku oveľa prijateľnejšie. Na poli, kde sa dá argumentácia a spochybňovanie silácky nahradiť jednoznačným zavrhnutím alebo, naopak, nekritickým zbožňovaním, môže znieť uvážlivý hlas poctivého historika čisto ako jasné hobojové sólo v kakofónii rámusu. Takým je aj vyjadrenie nemeckej historičky Susanne Schattenbergovej, podľa ktorej najslávnejší predstaviteľ „socializmu s ľudskou tvárou“, prvý tajomník ÚV KSČ Alexander Dubček nebol žiadny zbabelec. Vzhľadom na okolnosti volil to politické rozhodnutie, o ktorom bol presvedčený, že ak aj nie je ideálne, zabráni „väčšiemu zlu“ – krviprelievaniu.

Pri tvorbe (aj) politickej mytológie býva užitočné vyrábať z ľudí konajúcich za zložitých okolností hrdinov bez bázne a hany, alebo naopak, „zbabelcov“, ktorí vraj zlyhali tam, kde by sme si „my“ štít iste nezamazali. Lenže často je ľahšie stať sa martýrom, ako sa odhodlať zotrvať v nevďačnej úlohe politika núteného konať. Byť hrdinom s čistým štítom je pekné v romantických predstavách, v skutočnom živote býva často väčším hrdinstvom ten štít aj použiť – aj s rizikom, že sa pošpiní.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ