Liberál skrz-naskrz

Martin Krno, Pravda | 21.10.2018 20:00
Nemusí sa každý vyznať v politológii, ale vyznieva dosť čudne, keď viacerí kváziodborníci a médiá označujú členov strany Sloboda a Solidarita za liberálov. V základných hodnotových otázkach klasickí liberáli dobre vedia, kde je sever, no predsedovi SaS vtedy strelka neraz ukazuje na juh či západ.

Napokon svoju politickú orientáciu zabetónoval pred štyrmi rokmi, keď ako europoslanec po niekoľkotýždňovom pôsobení v Aliancii liberálov a demokratov zakotvil vo frakcii Európski konzervatívci a reformisti, ktorí sa sami označujú za euroskeptikov, antifederalistov a priaznivcov konzervativizmu.

Ak má Richard Sulík v niečom blízko k liberalizmu, tak sú to jeho čisto technokratické postoje k sociálnym záležitostiam. Dokázal to i v nedeľnej televíznej debate s Robertom Ficom, v ktorej divákov presviedčal o absurdnosti konania súčasnej vládnej koalície. Tá vraj v situácii, keď ženy priemerne žijú na penzii „až“ 26 rokov, presadzuje ústavný zákon, ktorý by im zaručoval v závislosti od počtu vychovaných detí horný strop odchodu do dôchodku nižší ako 64 rokov.

Slovenský europoslanec sa rovnako cynicky vyjadroval, aj pokiaľ ide o ľudské práva. Opakovane tvrdil, že keď sa SaS dostane do vlády, tak predseda Smeru pôjde za mreže. Naozajstní liberáli si pritom cenia atribúty nezávislého súdnictva a prezumpcie neviny. Lenže v tomto prípade nijaký relevantný orgán či osoba voči Ficovi nezniesol obvinenia z trestnej činnosti.

Ak bude Sulík pokračovať v takýchto výpadoch, tak sa ešte viac priblíži úrovni pravicových populistov. Podobne ako prezident USA, keď sa vyhráža svojej niekdajšej volebnej sokyni Hillary Clintonovej, že raz skončí v base. Donalda Trumpa však z liberalizmu nik neupodozrieva.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ