Niečo tu smrdí

Martin Krno, Pravda | 28.01.2019 07:00
Katolícki biskupi sa pokúšajú nominovať ako ústredný orgán štátnej moci. Dožadujú sa, aby ich nikým nevolenú Konferenciu biskupov Slovenska (KBS) zaradili medzi inštitúcie, ktorým sa povinne predkladajú návrhy zákonov v rámci medzirezortného pripomienkového konania.

Minister spravodlivosti za Most-Híd Gábor Gál im sadol na lep.

Samozrejme, hneď sa poponáhľala s rovnakou požiadavkou aj Ekumenická rada cirkví, ktorá združuje zväčša početne slabšie cirkvi a náboženské spoločenstvá, ako aj Konferencia vyšších rehoľných predstavených na Slovensku. Pritom je zarážajúce, že SaS, ktorá sa rada vyhlasuje za liberálnu stranu, by s takým zvýhodneným postavením všetkých cirkví, nielen katolíckej, súhlasila.

Odkedy zanikol Tisov ľudácky režim a jeho Štátna rada, niečo také je u nás neslýchané. Podľa ústavy sa Slovenská republika neviaže na žiadne náboženstvo ani ideológiu. Dať cirkvám zo zákona právomoc vŕtať do každého legislatívneho opatrenia, by bolo nielen neústavné, no celkom scestné a spiatočnícke.

A keď KBS, tak prečo nie aj početné a vplyvné občianske združenia či vysoké školy a akadémia vied? Celoslovenské odbory a zástupcovia zamestnávateľov majú napríklad právo posudzovať iba také projekty zákonov, ktoré sa ich bezprostredne týkajú.

Mimochodom, cirkvi tak ako ostatní občania a iné spoločenské organizácie majú možnosť pripomienkovať legislatívne návrhy, ak k tomu predložia podpisy prinajmenšom pol tisícky ľudí. KBS to už niekoľkokrát využila. Našťastie jej starobnou stuchlinou presiaknuté výhrady neprešli, ale sa jej podarilo zdržať zákonodarný proces. A to si vláda a vari ani minister Gál neprajú.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ