Sme s venezuelským ľudom

Adam Sterling, veľvyslanec USA na Slovensku | 04.03.2019 12:00
Keďže humanitárna kríza, ktorú spôsobil prezident Venezuely Nicolás Maduro, sa prehlbuje, takzvaný Madurov režim a jeho podporovatelia obvinili USA z pokusu o štátny prevrat a ovládnutie ropných zásob Venezuely. Ide o cynickú lož, ktorá je pokusom zlyhávajúceho režimu udržať si represívnu kontrolu nad ľudom tejto krajiny.

Úsilie o obnovenie demokracie vo Venezuele bolo aj naďalej zostáva medzinárodnou iniciatívou na základe ústavy Venezuely, vedenou susednými štátmi Južnej Ameriky a s podporou väčšiny členských krajín Európskej únie. Spojené štáty s hrdosťou podporujú úsilie a snahu venezuelského ľudu o slobodu a kompetentnú správu vecí verejných.

V roku 2017 sa vytvorila skupina Lima podporujúca znovunastolenie demokracie vo Venezuele, keďže sa jej kedysi prosperujúca ekonomika zrútila a nespokojnosť s režimom Nicolása Madura narastala. Skupina pozostáva zo štrnástich štátov Južnej, Strednej a Severnej Ameriky, okrem USA. V roku 2018 spolu s EÚ, so Slovenskom a s mnohými ďalšími demokratickými krajinami odsúdila neústavné, nedemokratické podvodné voľby a odmietla uznať Madurov pokus o nelegitímne upevnenie moci.

Rovnako ako v roku 1989 národy strednej Európy mali odvahu a usilovali sa o slobodu, teraz obyvatelia Venezuely hovoria nahlas a vyzývajú na ukončenie autoritatívneho režimu.

Všetky štáty Južnej Ameriky okrem Bolívie, Surinamu, Paraguaja a Guyany uznali Juana Guaidóa z pozície predsedu demokraticky zvoleného venezuelského Národného zhromaždenia za dočasného prezidenta podľa článkov 233, 333 a 350 venezuelskej ústavy. Väčšina ostatných demokratických štátov nasledovala skupinu Lima, vrátane všetkých členských štátov Európskej únie okrem štyroch. Naopak, Maduro má najväčšiu podporu krajín, ako sú Kuba, Rusko, Čína a Irán, ktoré tiež utláčajú svojich vlastných obyvateľov a podporujú nedemokratické modely vládnutia po celom svete.

Okrem podpory venezuelských demokratických síl sú Spojené štáty pripravené tiež poskytnúť ľudu tejto krajiny potraviny, ako aj ďalšiu nevyhnutnú pomoc. Nemôžeme ignorovať biedu tamojšieho obyvateľstva. V súčasnosti ja asi šesťdesiat percent venezuelských nemocníc zatvorených, viac ako tri milióny osôb utieklo do zahraničia so statusom migrantov a prevažná väčšina Venezuelčanov tvrdí, že by chcela opustiť krajinu.

Spolupracujeme s partnermi v regióne. Na venezuelských hraniciach sme prichystali potraviny, zdravotnícke potreby, hygienické súpravy a iné potrebné veci pre všetkých, ktorí to potrebujú. Oznámili sme tiež pomoc vo výške 56 miliónov dolárov venezuelským migrantom, ktorí utiekli do susedných krajín. Sme svedkami toho, ako Madurov režim reaguje na medzinárodné snahy pomôcť trpiacemu venezuelskému ľudu: blokuje dodávky humanitárnej pomoci a strieľa do ľudí, ktorí sa k nej snažili dostať. Niekoľkí pri tom zahynuli a ďalší boli zranení.

Za viac ako dve desaťročia Nicolás Maduro a jeho predchodca Hugo Chávez zničili ekonomiku, ktorá bola v Južnej Amerike závideniahodná. Vyvolali masovú migráciu väčšiu ako nedávna občianska vojna v Sýrii. Venezuelský ľud trpel v systéme podobnom tomu, ktorý kedysi trápil národy strednej Európy za železnou oponou, s podobnými katastrofálnymi následkami.

Rovnako ako v roku 1989 národy strednej Európy mali odvahu a usilovali sa o slobodu, teraz obyvatelia Venezuely hovoria nahlas a vyzývajú na ukončenie autoritatívneho režimu a slobodu. Už sa rozhodli. Teraz si národy slobodného sveta musia vybrať, kde budú stáť. Na strane zlyhávajúceho, represívneho a neoprávneného režimu? Spolu s autoritárskymi vládcami a diktátormi? Alebo budú stáť na strane trpiaceho ľudu Venezuely, ktorý sa snaží vybudovať slobodnejšiu a jasnejšiu budúcnosť pre seba a svoje deti?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ