Dve tváre zmeny

Marián Repa, Pravda | 17.03.2019 21:00
Víťazstvo Zuzany Čaputovej v prvom kole prezidentských volieb ukázalo, že ľudia túžia po zmene. Každý si však zmenu predstavuje inak.

Kým liberálny elektorát tejto kandidátky chce pretrhnúť kontinuitu vládnutia súčasnej moci, štvrtine voličov, ktorá dala svoj hlas Štefanovi Harabinovi a Marianovi Kotlebovi, nejde len o nejaké „kozmetické“ úpravy, želá si zmenu systému.

Podobne ako v iných krajinách, aj na Slovensku prestáva platiť pravo-ľavé delenie politického spektra a nahrádza ho model, v ktorom pravica a ľavica vedno spolu bojujú s antisystémovými silami.

Vraciame sa tak späť pred rok 1998. Tieto spodné prúdy slovenskej politiky, o ktorých sme si možno naivne mysleli, že porážkou mečiarizmu sú definitívne preč, nikdy nezanikli, len nedávali o sebe tak nahlas vedieť a teraz naberajú opäť na sile.

Stačili dve desaťročia a optika ľudí sa zásadne zmenila. Kým v minulosti práve snaha dobehnúť ostatné krajiny V4 a vidina našej integrácie do euroatlantických štruktúr priniesla porážku antisystému, teraz sa z EÚ a NATO stáva „červené súkno“, ktorým Harabin, Kotleba a im podobní mávajú v snahe prilákať frustrovaných voličov.

Ak v tábore „čaputovcov“ je zdrojom frustrácie všadeprítomná korupcia, tak u „harabinovcov“ a „kotlebovcov“ je to pocit, že na vine je Brusel, ktorý okrem toho, že nás „pripravil o zvrchovanosť“, nás núti „podrobiť sa jeho diktátu“.

Alarmujúce je to, že protestná voľba, v ktorej sa mieša nenávisť voči Bruselu, menšinám s antisemitizmom a xenofóbiou, sa netýka len nejakých „nostalgikov“, ale do značnej miery aj mladých voličov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ