Trump na oslavách SNP?

Marián Repa, Pravda | 02.05.2019 20:00
Premiér Peter Pellegrini počas piatkovej návštevy Bieleho domu otvorí viacero bilaterálnych tém. Okrem iného pozve Donalda Trumpa na návštevu Slovenska. Nie je pritom vylúčené, že prezident USA by sa mohol zúčastniť na augustových oslavách 75. výročia SNP.

Hoci Slovenské národné povstanie patrí bezpochyby k najslávnejším okamihom našich novodobých dejín, pretože odporom voči nacistickej okupácii preukázali Slováci nesmiernu odvahu a odhodlanie bojovať proti útlaku, spomedzi vysokých predstaviteľov americkej administratívy sa na jeho oslavách doteraz zúčastnila iba Madeleine Albrightová, ktorá v roku 1994 viedla americkú delegáciu.

Pritom Američania poskytli Povstaniu nielen materiálnu pomoc, ale priamo sa do neho zapojili aj americkí letci. To je o dôvod viac, aby sa na oslavách zúčastnili opäť aj najvyšší predstavitelia Washingtonu.

Azda netreba nikomu vysvetľovať, že ak by Trump pozvanie prijal, pre Slovensko by to bola obrovská prestíž. Takáto dôležitá návšteva amerického predstaviteľa na Slovensku sa konala naposledy v roku 2005, keď sa v Bratislave stretol George Bush ml. s Vladimirom Putinom. Vtedy však pozornosť bola viac upriamená na oboch štátnikov, teraz by sa do popredia dostalo druhé najväčšie povstanie počas 2. svetovej vojny.

SNP, ktoré bolo doteraz tak trochu v tieni Varšavského povstania, by sa razom zviditeľnilo a spolu s ním aj naša krajina.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ