Rektori betonári v parlamente

Martin Krno, Pravda | 04.06.2019 08:00
Skupina poslancov využila úskalie legislatívneho procesu a do novely vysokoškolského zákona prepašovala jeden odsek, či dokonca iba jedno-dve slová. Zato z hľadiska fungovania univerzít tým docielila výraznú zmenu.

To, že ju pochvaľuje aj ministerstvo školstva, potvrdzuje, že sa tu zrodila dojemná zhoda pod tlakom loby určitých vrcholových vysokoškolských funkcionárov.

Po troch desaťročiach sa v demokratizácii školstva urobil krok späť. Rektori, dekani a ich zástupcovia sa budú môcť neobmedzene opakovane uchádzať o svoje posty. Nielen o dve štvorročné obdobia ako dosiaľ.

Argumenty typu, že trvá prinajmenšom rok, kým sa preberú v problémoch, neobstoja. Hádam akademické senáty nevolia do najzodpovednejších funkcií mladých asistentov, ale takých kolegov, u ktorých sa predpokladajú skúsenosti z riadiacej a vedeckej práce.

Na druhej strane rektori a dekani nesmú byť dajakí rutinní úradníci sťa záruka nielen stability, ale najmä stagnácie. Očakáva sa od nich kreatívne myslenie a nové nápady. Budú toho schopní aj po ôsmich rokoch pôsobenia na tom istom mieste?

A čo tvrdenie, že sa tak či tak budú znova uchádzať o dôveru? Z histórie, a to nielen z politickej, vieme, ako sa takéto zabetónovanie v lukratívnom kresle obyčajne končí.

Nejde o prvý útok na demokratické výdobytky novembra 1989. Zopakoval sa trik primátorov a starostov, ktorí už dávnejšie prostredníctvom svojich koňov v Národnej rade v rámci nevinnej novely zákona zrušili ustanovenie, že sa môžu dať voliť na čelo samosprávy iba dvakrát po sebe. Potom sa viacerých z nich, ktorí si zo svojho úradu urobili pašalík, obyvatelia veľmi ťažko zbavovali. Na úkor rozvoja miest a obcí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ