Grékov čakajú voľby a zmeny

Silvia Okáliová, publicistka | 19.06.2019 18:00
Rozpustenie parlamentu a vyhlásenie predčasných volieb požiadal grécky premiér Alexis Tsipras u prezidenta Prokopisa Pavlopoulosa. Tým sa oficiálne začalo predvolebné obdobie, ktoré bude trvať do 7. júla, kedy sa parlamentné voľby uskutočnia.

Pravicová strana Nová demokracia podčiarkuje, že sa tým zavŕši zmena, ktorú odštartovala ťažká porážka doterajšej ľavicovej vládnej strany SYRIZA v májových eurovoľbách. Fofi Gennimata, predsedníčka novej strany KIN-AL, sčasti nasledovníčky socialistického PASOK-u, tvrdo kritizuje SYRIZ-u: „Vládli, boli porazení, odchádzajú.“

Kyriakos Mitsotakis, predseda Novej demokracie, ktorá zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu s rozdielom deväť percent oproti výsledku doterajšej vládnej strany, vyhlasuje, že ihneď po víťazných voľbách zrealizuje zásadné zmeny. Zníži dane a prijme legislatívne opatrenia na pritiahnutie zahraničných investícií.

Bezprostredne bude nasledovať úder proti byrokracii s pomocou konkrétnych nástrojov, napríklad zavedenie elektronického podpisu obyvateľov a firiem, aby sa nik viac nemusel trápiť chodením z úradu do úradu. Ohraničí termíny na povoľovanie investícií, ktoré bude kontrolovať priamo predsednícky úrad. Spustí rýchle vyšetrovanie vzťahujúce sa na investície.

Mitsotakis sa zmieňuje aj o tom, že posilní peňažnú likviditu vďaka postupnému obnoveniu dôvery voči fungovaniu štátu. To napomôže i následnému zníženiu úrokových sadzieb gréckych dlhopisov a zníženiu pôžičkových nákladov firiem. Tiež bude čeliť zastaraným ideologickým prístupom k investíciám.

Napríklad nie je možné, aby v 21. storočí objavili rozsiahlu plochu, ktorá slúži už šesťdesiat rokov ako letisko, no pritom ju kvôli štátnym dotáciám charakterizujú ako lesný porast. A tiež nie je možné vyhlasovať za archeologickú oblasť celé mesto Pireus v čase, keď je pripravený stať sa jedným z najdôležitejších prístavov sveta.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ