Čaputovej záťaž

Miroslav Čaplovič, Pravda | 02.10.2019 20:00
Po viac ako sto dňoch Zuzany Čaputovej na čele štátu sa nedá nájsť jej nijaký veľký prešľap priamo v Grasalkovičovom paláci. Popularita novej prezidentky dokonca naznačuje, že sa pozdáva aj mnohým, ktorí jej vo voľbách svoj hlas nedali.

Ak však Čaputová myslí úplne vážne, že chce byť líderka, ktorá nebude rozdeľovať spoločnosť, čo sa jej zatiaľ darí, mala už s absolútnym dôrazom zasiahnuť v prípade svojej podriadenej. Ide o škandál Henriety Hajtovej z tlačového odboru prezidentskej kancelárie, ktorá na sociálnej sieti použila odporné slová na adresu organizátorov a účastníkov Národného pochodu za život. Nazvala ich inkvizítormi, úchylákmi, pokrytcami a pedofilmi.

Čaputová sa dozvedela o nenávistnom statuse Hajtovej v New Yorku, kde bola na Valnom zhromaždení OSN, a prisľúbila, že kauzu bude riešiť hneď po návrate na Slovensko. Pripojila aj očakávanú poznámku, že sa od vyjadrenia podriadenej ostro dištancuje. Dovtedy všetko v poriadku.

Po prílete do Bratislavy by sa však jednoznačne patrilo, aby prezidentka so zamestnankyňou ukončila pracovný pomer dohodou. Respektíve, aby Hajtová sama prišla na koberec k Čaputovej s napísanou výpoveďou. Namiesto toho sa začalo disciplinárne konanie na základe zákona o štátnej službe. Zbytočná strata času. Prečo?

Lebo napriek tomu, že sa Hajtová ospravedlnila za status a stiahla ho z internetu, v sídle hlavy štátu nemá čo hľadať. Ľútosť je pekná, ale nestačí. Osoba so slovami nenávisti nepatrí k prezidentke. Čaputová by s ňou dodatočne mala spraviť rýchlo poriadok, zbaviť sa cudzej záťaže na svojom dobrom imidži. V opačnom prípade môže vyzerať, že toleruje vyjadrenú nenávisť (aj keď oľutovanú) v najbližšom pracovnom okolí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ