Dobre trafená nobelovka

Silvia Ruppeldtová, Pravda | 11.10.2019 20:00
Rakúsky spisovateľ Peter Handke kedysi povedal, že Nobelovu cenu by bolo načase zrušiť, pretože je „falošnou kanonizáciou literatúry“. Ťažko povedať, ako vyrieši dilemu teraz, keď ju získal, a či sa aj on „kanonizuje“.

Toto sa, našťastie, aspoň zatiaľ, nemôže stať aktivistke Grete Thunbergovej, šestnásťročnej Švédke, ktorá zdvíha mandle celému svetu, lebo len nástojčivo opakuje to, čo po celé desiatky rokov hovoria stovky vedcov, a nik ich doposiaľ nielenže nepočúval, ale boli systematicky umlčiavaní a proskribovaní: Že globálne otepľovanie je fakt, a tento fakt je radikálnou mierou vyvolaný ľudskou činnosťou.

Nobelovu cenu za mier jej Kráľovská švédska akadémia ako horúcej kandidátke, chvalabohu a chvála ľudskému rozumu tiež, nakoniec neudelila. Dostal ju etiópsky premiér Abiy Ahmed Ali. Nobelov výbor ho ocenil za snahu dosiahnuť mier a spoluprácu, ako aj riešenie konfliktu s Eritreou, ktorý nasledoval po vojne v rokoch 1998 – 2000.

Obávam sa, že pre mnohých je táto informácia len úľavou, že nobelovku nedostala milá Gréta, ktorú by kdekto len posielal do školy a na psychiatriu, pretože mu viac leží v žalúdku jej vek a Aspergerov syndróm ako nebezpečná pravda, na ktorú upozorňuje. Áno, Greta okrem upozorňovania zatiaľ naozaj veľa neurobila. Lenže tí, ktorí urobiť mali a majú, si do nej za hurónskeho rehotu nenávistníkov radšej kopnú. Alebo udelia Nobelovu cenu, aby ju do budúcnosti úplne zdiskreditovali.

Toto v prípade Abiya Ahmeda Aliho zrejme nehrozí. A tak úľava-neúľava, táto nobelovka možno naozaj trafila klinec po hlavičke.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ