Maďarský trik

Martin Krno, Pravda | 13.10.2019 20:00
V rozptýlenom spektre maďarských politických strán na Slovensku sa schyľuje k dohode. Termín blížiacich sa volieb totiž na ne neúprosne tlačí a zdá sa takmer isté, že ak by nenašli cestu ku kompromisu, v budúcej Národnej rade by prvý raz po novembri 1989 nemali svojich zástupcov.

To by neprospelo zdravej spoločenskej atmosfére na juhu našej republiky. Bola by to škoda najmä preto, lebo spoluvládnutie Mosta-Híd s umiernenejšou SNS a so Smerom pozitívne vplývalo na rozvoj vzájomných vzťahov v regiónoch s národnostne zmiešaným obyvateľstvom. Pochopiteľne aj preto, lebo za predchádzajúcich vládnych koalícií nezískali toľko ako v končiacom sa volebnom období.

Poslednýkrát dosiahla jednotná SMK dvojciferné číslo percent voličských hlasov v roku 2006 (11,68 %). Momentálne sa chce do predvolebného boja zapojiť až päť „maďarských“ strán, ale zrejme ich vedúci činitelia prekonali vzájomnú animozitu. Aby vlk zostal sýty a ovca celá, chystajú sa na to trikom. Základom volebnej strany má byť málo známa Maďarská kresťansko-demokratická aliancia, pričom pôvodné politické subjekty budú naďalej existovať.

Pri súčasných preferenciách v prieskumoch verejnej mienky totiž vôbec nie je isté, či by prípadná koalícia získala 7 percent potrebných na vstup do NR SR. Ktovie, ako na toto narýchlo ušité zoskupenie zareagujú doterajší slovenskí voliči Mosta-Híd. Navyše o hlasy občanov maďarskej národnosti sa vážne zaujíma okrem iných aj PS/Spolu.

V prípade volebného úspechu sa staronoví politici iste budú uchádzať o účasť v budúcej vládnej koalícii. Otázkou však ostáva, ako sa im bude dariť v takom širokom konglomeráte presadzovať práve ich požiadavky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ