Nenapraviteľná Matica

Martin Krno, Pravda | 28.10.2019 06:00
Éterom najprv prebehla stručná informácia: Matica slovenská chystá v súvislosti s okrúhlym výročím Jozefa Tisa vedeckú konferenciu.

Dobromyseľného človeka po nedávnych oslavách jubilea vypuknutia SNP a karpatsko-duklianskej operácie sprvu napadlo, že 27. októbra padla Banská Bystrica a o tri dni nato vodca národa odovzdával na tamojšom námestí vyznamenania nemeckým nacistom, ktorí mali na svedomí vyše 110 vypálených obcí a 133 masových hrbov na strednom Slovensku.

Konečne si matičiari pod novým vedením uvedomili historický dosah tohto aktu, ktorým predseda HSĽS zavŕšil zradu na vlastnom národe a ktorý sa dá z morálneho hľadiska porovnať hádam iba s jeho cynickým postojom, keď na Národnom súde pri premietaní záberov s obeťami koncentračného tábora nepohol ani brvou?

Ale kdeže! Slovenský historický ústav MS si vybral 80. výročie nástupu tohto katolíckeho kňaza do prezidentského úradu – 26. októbra 1939. Navyše to tiež cynicky spojil s ďalším dátumom našich dejín – 28. októbrom 1918. V zozname prednášajúcich nájdeme mená takých, čo podstatnú časť svojej „tvorivosti“ venujú obhajobe či relativizovaniu chýb zločinného ľudáckeho režimu.

Iste, tešíme sa z demokracie a zo slobody vedeckého bádania. Prečo však takémuto pofidérnemu podniku poskytuje priestory Univerzitná knižnica a prečo musíme ako daňoví poplatníci ročne prispievať na takéto zavrhnutiahodné aktivity nenapraviteľnej Matice v rámci štátneho rozpočtu 800-tisíc eur?! Nepochopiteľné a neospravedlniteľné.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ