Ľudské práva, poľná tráva?

Igor Grexa, diplomat | 20.12.2019 18:00
„Medzinárodná politika nie je nikdy o demokracii ani o ľudských právach, je o záujmoch štátov. Zapamätajte si to, bez ohľadu na to, čo vás budú učiť na hodinách dejepisu.“

Toto nepovedal populista ani demagóg, ale veľmi seriózny sociálny demokrat Egon Bahr, ideológ nemeckej „ostpolitiky“ smerujúcej k normalizácii vzťahov s vtedajším socialistickým táborom vrátane ČSSR. Povedal to ako 90-ročný starec študentom a ťažko ho podozrievať, že chcel byť zaujímavý.

Ľudské práva sú chúlostivá téma a zvyčajne sa spájajú s ambíciou poučovať iných – nuž a to nikto nemá rád. Stavať na nich vlastnú zahraničnú politiku prináša vždy riziká. Problém je v interpretácii všeobecných zásad, v ich civilizačných a národných špecifikách aj v konjunkturálnych štátnych záujmoch. O ľudských právach najhlasnejšie hovoria principiálni, moralizátori, naivní a farizeji. A niekedy ťažko rozpoznať, kto je kto. Ľudské práva v politike však nie sú o dosiahnutí ideálov, ale o vytvorení praktických podmienok na bezpečnosť a rozvoj. Bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger to zhrnul takto: „Krajina, ktorá vyžaduje od svojej zahraničnej politiky morálnu dokonalosť, nedosiahne ani dokonalosť, ani bezpečnosť.“

Bahrov názor nemusí každému imponovať, no skutočnosťou zostáva, že nemecký kancelár Willy Brandt dostal za „ostpolitiku“ v roku 1971 Nobelovu cenu mieru. Štátny záujem môže chvíľami prevládnuť nad potrebou kritizovať iných za stav ľudských práv. Dôležité je, aby štátna politika bola v zásadnom hodnotovom súlade s ich princípmi.

Slovensko sa práve stalo podpredsedom Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve. Áno, presne tej, z ktorej Spojené štáty nedávno vystúpili ako z pokryteckej. Slovenskej diplomacii nechýba odvaha zabrúsiť ani na tenký ľudskoprávny ľad. Nuž ale sledujme, čujme, čo bude ďalej.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ