Zuzana Čaputová, sľuby a priority

Igor Daniš, ekonóm a publicista | 26.12.2019 16:00
Zuzana Čaputová vyhrala na jar s veľkou prevahou prezidentské voľby. Mnohí do nej vkladali rozličné nádeje. Vo funkcii pôsobí pol roka, preto je čas na ohliadnutie, či už plní svoje sľuby a program.

Neskrýva, že svoj vzor vidí vo Václavovi Havlovi. Podobne ako on zažiarila na medzinárodnej scéne, získala si dôveru a rešpekt partnerov. To nepochybne pomohlo pozitívnemu vnímaniu Slovenska v zahraničí. Z doterajších slovenských prezidentov vo svete zjavne zaujala najviac, ale na domácej scéne ju nie je príliš vidieť.

Havel sa ako prezident usiloval kreovať politiku nadstraníckym prístupom, apeloval na morálku a rozumné konanie, no jeho výzvy vyšli naprázdno, objavili sa v nevhodný čas, alebo ich zle formuloval. Žiaľ, nemali taký ohlas, aký by si zaslúžili. Ekonomicko-sociálny vývoj sa v 90. rokoch uberal divoko a bez akýchkoľvek etických zásad.

Čaputová má tri priority: spravodlivosť pre všetkých, sociálna politika a ochrana životného prostredia. Chcela by najmä dbať o dôstojnú starostlivosť o seniorov. V tomto zmysle sme však od nej nepočuli nijaké apely na konanie politikov. Iste, ako prezidentka nemôže ovplyvniť štátny rozpočet, ani programy politických strán, ale môže vyvolať v spoločnosti atmosféru, čo treba urobiť, kam by sme mali predovšetkým investovať.

Hlas prezidentky zvolenej priamo občanmi je v tomto hektickom období, keď stojíme na úsvite novej domácej i medzinárodnej etapy, zvlášť dôležitý.

Iba v Bratislave je takmer tisíc žiadostí o zaradenie do domovov pre dôchodcov. Čakacia doba dosahuje nielen v hlavnom meste dva roky. Verejné financie sú napnuté a budúca vláda bude určite robiť ich revíziu. Zredukujú sa výdavky, tiež sa bude tlačiť na znižovanie daní. Zuzana Čaputová môže navodiť atmosféru, v ktorej si stranícki politici uvedomia, že investovať do starostlivosti o seniorov je dôležitejšie ako redukcia daní.

So starostlivosťou o seniorov súvisí stav celého zdravotníctva, v ktorom nejde iba o peniaze, prístroje a stratifikáciu. Mnohí ľudia majú negatívne skúsenosti s neprívetivým a arogantným správaním značnej časti lekárov a zdravotného personálu. Súvisí to aj s ich prepracovanosťou a nedocenenosťou, no vo veľkej miere tiež odráža medziľudské vzťahy v spoločnosti. Prezidentka môže svojím postojom a dôrazom vplývať na zmenu tohto správania s cieľom priblížiť sa k praktikám v západnej Európe.

Ďalšou Čaputovej prioritou je ochrana životného prostredia, zvlášť kontrola nad výrubom lesov. Po nástupe do štátnickej funkcie sme od nej však na túto tému nič nepočuli. Nedávno prebehla správa o odstrele ohrozených vlkov. Čo si pani prezidentka myslí o tom? Ide o celkový prístup k prírode, kde nám chýba diverzifikácia, napríklad lúky, chovanie oviec a kôz, ktorými bola naša krajina niekedy známa.

Na medzinárodnej scéna Čaputová veľa diskutuje o európskej uhlíkovej dani, ktorá by mala zabrániť dovozu neekologicky vyrobených tovarov do EÚ. V prípade ocele ohrozujú aj slovenskú ekonomiku. Ako ocenená ekologická aktivistka by mala na európskej scéne vysloviť na to fundovaný názor. Hlas prezidentky zvolenej priamo občanmi je v tomto hektickom období, keď stojíme na úsvite novej domácej i medzinárodnej etapy, zvlášť dôležitý.

Ostatní politici sa úplne ponorili do straníckych bitiek. Zrejme budúci vládni predstavitelia zo súčasnej opozície sa dokážu spojiť len v boji proti Smeru, ale nie na prioritách štátu. To najhoršie však je, že Slovensko ostáva rozdelené. Vo všetkých názorových prúdoch sa vytratila tolerancia k postojom druhých, elementárna dôvera. Naopak, vládne podozrievavosť, osočovanie, škatuľkovanie a odsudzovanie. Nesúhlas sa rýchlo mení na nenávisť a pretrhanie akejkoľvek komunikácie.

Takým rozkladom elementárnej dôvery a tolerancie slovenská spoločnosť neprechádzala ani počas mečiarizmu. Potrebujeme prekonať tento stav studenej občianskej vojny. Obyčajní ľudia si želajú zmeniť smerovanie krajiny a očakávajú „nový údel“, kde budú mať aspoň určitú nádej, nie žiť v stálej neistote.

Jedným z riešení mohla byť voľba Zuzany Čaputovej za hlavu štátu – ako človeka, ktorý prinesie zmier a nádej. Dozrel čas, aby sa toto poslanie napĺňalo.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ