Európske spojenectvá

Andrej Matišák, Pravda | 23.02.2020 20:00
Nestáva sa príliš často, aby slovenskí vládni predstavitelia priznávali, že zaradenie krajiny do Visegrádskej štvorky nie je vždy prechádzka ružovým sadom. Samozrejme, V4 je dôležitý regionálny formát a Slovensko v ňom má prirodzených partnerov. Ale toto zoskupenie má svoje limity.

"Po prvý raz nebola problém len V4, ako to zvykne bývať, ale 17 krajín si udržalo jednotný postup. Jedným hlasom sme oznámili, že s predloženým návrhom nemôžeme v žiadnom prípade súhlasiť,“ povedal v Bruseli slovenský premiér Peter Pellegrini.

Predseda vlády takto v piatok komentoval mimoriadny summit Európskej únie o sedemročnom rozpočte. Skončil sa neúspechom, čo nebolo veľkým prekvapením. Schôdzka však ukázala jednotu 17 krajín, ktoré sa premenovali z priateľov kohézie na priateľov ambicióznej Európy, čo bol dobrý politický ťah. Návrh rozpočtu odmietla jasná väčšina členov EÚ. Ale sloganom o ambicióznej Európe položila na stôl pozitívnu agendu.

Rokovania o sedemročnom finančnom rámci únie sú vždy mimoriadne náročné. Vyžadujú si vytváranie spojenectiev v rámci EÚ. Je dobré, že Slovensko je súčasťou širšej koalície. Je to príklad toho, aká dôležitá je komunikácia s partnermi v únii, že je nevyhnutné viesť rokovania aj s krajinami, s ktorými nemáme vždy úzke vzťahy.

Bolo by dobré, keby Slovensko tento prístup uplatňovalo častejšie. Opäť, V4 je užitočný formát, ktorý v nejakej podobe treba zachovať. Ale z času na čas nezaškodí mať odstup od Budapešti, Varšavy a možno aj od Prahy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ