Diplomatické a iné žarty

Igor Grexa, diplomat | 28.02.2020 18:00
Mravec nemal rád šváby, preto hlasoval za použitie insekticídu. Zahynuli všetci, vrátane kobylky, ktorá sa vždy pri hlasovaniach zdržala.

Diplomatický humor môže byť cynický, no nikdy nie vulgárny. Neslúži na pobavenie, ale na poučenie. V tomto je azda podobný židovskému.

Nevtipná diplomacia je nekompletná, hoci nie všetci diplomati majú zmysel pre humor: veď sú to ľudia ako ostatní. Vtip vie vystihnúť domotanosť aj absurditu pomerov tak jasne a stručne, ako to nedokáže žiaden výklad.

Uvediem jeden, podľa Jána Kalinu. Upravený, aby sa nedajbože niekoho nedotkol. Na sklonku vojny usporadúva prezident istého juhoamerického štátu recepciu. Vchádza hosť, zahajluje a predstaví sa. Hostiteľ je zdvorilý, ale nezorientovaný.

  • Pán vyslanec, vyrozumel som z pozdravu, že ste príslušníkom árijskej rasy. – Nie, my sme ázijského pôvodu. – Vaša krajina teda leží v Ázii? – Nie, sme európsky štát. – Máte titul kráľovský vyslanec. Ako sa darí jeho veličenstvu? – Kráľa už dávno nemáme, nám vládne admirál. – Ale máte námorné loďstvo, to je v dnešných časoch dôležité. – Nemáme loďstvo ani more, sme vnútrozemský štát.
  • Zaujímavé, nuž ale na vojne sa zúčastňujete? – Pravdaže, statočne bojujeme proti Rusom. – A aké územné nároky máte voči Rusku? – Žiadne, zato ich máme voči susedom, Slovákom a Rumunom. – Takže to sú tiež vaši nepriatelia? – Nie, to sú naši spojenci. – Čudné, a čo na to hovorí pán admirál? – Žiaľ, nemôžeme sa ho opýtať, pretože nám ho uniesli. – Preboha, určite Rusi! – Nie, Nemci. – Takže to sú vaši hlavní nepriatelia? – Niéé, to sú naši najvernejší spojenci!

Škoda len, že sa dnes na Slovensku málo smejeme, hoci aj sami zo seba. Keby sme viac vtipkovali, možno by sme sa menej hádali.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ