Pohraničník z Bieleho domu

Miroslav Čaplovič, Pravda | 12.03.2020 20:00
Celý svet sa čoraz viac dôrazne bráni šíreniu koronavírusu. Razantný postup vo väčšine štátov prichádza oneskorene, čo však nemení nič na tom, že treba mať pochopenie aj pre drastické kroky.

Medzi tie, čo najprv podcenili riziká, patria aj USA. Do Spojených štátov sa po novom roku bez problémov mohlo vrátiť približne 300-tisíc čínskych študentov. Voľne, ako keď späť prilietajú lastovičky…

Predvolebný slogan Donalda Trumpa Amerika na prvom mieste! potom preverili ďalšie týždne. Nákazu nepochybne zavliekli medzi tamojších obyvateľov aj čínski navrátilci. Zdravie Američanov bolo vtedy na Trumpovom hlboko nízkom mieste.

Teraz sa šéf Bieleho domu rozhodol zatvoriť svoju krajinu pre Európanov zo schengenskej zóny voľného pohybu osôb. Môže to byť správne preventívne opatrenie, ale vyvoláva rozpaky. Trump totiž neumožní pricestovať len ľuďom zo schengenských štátov. Akú to má logiku?!

Veď vo Veľkej Británii evidujú až okolo 500 infikovaných. Prečo im necháva otvorené dvere do USA? Keby nastal brexit napríklad až o mesiac, postavil by barikádu aj proti nim? Navyše, koronavírus prenikol už do celej EÚ. Občanov mimo Schengenu považuje za zdravotne nerizikových? Logiku to nemá.

Trump má právo robiť kroky na ochranu svojich občanov, no je zarážajúce, že zatvorenie hraníc nekonzultoval s Bruselom. Potvrdila to Európska komisia, lebo fakticky oznámila, že prezident USA ju zaskočil. Ľahko sa dá dovtípiť, ako by zúril, keby EÚ podobným spôsobom zakázala vstup Američanom. Pohraničník z Bieleho domu je egoista na prvom mieste.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ