Americkí vojaci v Nemecku: Ochrana alebo dozor?

Ivan Hoffman, publicista | 25.06.2020 16:00
Staré heslo „Ami go home“ bolo myslené ako výzva. Dnes je v podaní Donalda Trumpa konštatovaním. Z Nemecka sa má vrátiť do USA 9 500 amerických vojakov z 34 500.

Nebudú sa vracať preto, že sa ich Nemci chcú zbaviť. Budú sa vracať za trest, pretože podľa amerického prezidenta Nemci málo platia za ochranu pred Ruskom a k tomu ešte tomuto americkému nepriateľovi „platia miliardy dolárov za energie a postavili si úplne nový plynovod“. Donald Trump sa rozhorčene pýta: „Ako má toto fungovať?“

Nemecko, samozrejme, nie je jediný americký spojenec, ktorý podľa Trumpa málo zbrojí. Je to ale spojenec najbohatší a Donald je obchodník, ktorému zrejme nedá spať predstava, koľko amerických zbraní by sa dalo predať Bundeswehru za 2 percentá nemeckého HDP. Navyše, keď sa šíria klebety, že nemecká vojenská technika je zastaraná a neveľmi funkčná.

Američania už majú vojakov v Nemecku tri štvrtiny storočia. Pôvodne tam prišli Nemcov poraziť po boku Červenej armády a po druhej svetovej vojne v Nemecku spolu so Sovietmi zostali ako dozor. Ako šiel čas, z okupácie sa vyvinula družba. Tá nemecko-sovietska sa pred tridsiatimi rokmi skončila po rozpade Sovietskeho zväzu, zatiaľ čo družba nemecko-americká trvá dodnes. Nie je pritom jasné, či Američania v Nemecku zostávajú z lásky k Nemcom, ktorí túžia po ich ochrane, alebo či tou prítomnosťou sledujú vlastné strategické a vojenské záujmy.

Zaujímavé je sledovať, čo si o americko-nemeckej družbe myslí americká a nemecká verejnosť. Američania majú problém sami so sebou a byť svetovým policajtom pre normálneho Američana nikdy nebola priorita. Z tých Američanov, ktorí vedia, že existuje Európa, asi časť vie, že v Nemecku majú vojakov, ale málokto už zrejme tuší prečo. No a pokiaľ ide o Nemcov, dozvedáme sa, že väčšina má väčšie pochopenie pre Putina, než pre Trumpa a mladí Nemci majú radšej Čínu ako USA. Ako hovorí Donald: „Ako má toto fungovať?“

Vyzerá to tak, že Nemcom by neprekážalo, keby sa americká armáda presťahovala do Poľska. O ochranu by neprišli. Prišli by iba o dozor, za ktorý navyše musia platiť. Žeby výpalné? Otázka inšpirovaná históriou znie, či Nemecko, ktoré je dnes vo skvelej ekonomickej kondícii, zostane bez vojenského dozoru demokratické a mierumilovné, alebo sa rozpomenie na časy, keď mu Európa ležala pri nohách. Latentný strach z Nemecka je namieste, ale nie je taký silný, aby sa susedia tohto európskeho hegemóna vychytili do Bieleho domu s prosbou, aby Trump nechal vojakov v Nemecku s tým, že mu na dozor prispejú. Toto sa skutočne nedeje.

Než by sme sa z histórie poučili, radšej ju prepisujeme. Tým pádom nehrozia reminiscencie na to, ako si americkí priemyselníci najprv Nemecko vyzbrojili, a potom zbohatli ešte raz na zbrojení, keď ho bolo treba poraziť. A tiež už prachom zapadla skutočnosť, že za povojnový hospodársky zázrak Nemci nevďačili iba Erhardovi, ale predovšetkým tomu, že nesmeli zbrojiť. Prečo to tak nezostalo a prečo chce mať Amerika Nemcov opäť vyzbrojených a najlepšie až po zuby? Naozaj nevieme?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ