Aké bude smerovanie strany Za ľudí?

Igor Daniš, Pravda | 07.08.2020 20:00
Strana Za ľudí nie je strana, ale marketingový projekt za účelom vynesenia bývalého prezidenta Andreja Kisku na post premiéra. Nepodarilo sa, Kiska okrem rozprávania svojho životného príbehu a boja proti Ficovi nič nepriniesol.

Po jeho odchode strana vlastne stratila zmysel. Populárna stranícka dvojka Veronika Remišová mala vákuum vyplniť. To je však už teraz málo a treba nájsť aj nejaké ideové ukotvenie.

Remišová sa priklonila ku konzervatívnemu smerovaniu, čím vyvolala nevôľu liberálneho krídla. To, že Za ľudí hrala na obe strany, malo v minulosti zmysel. Navyše, Remišová sa zatiaľ profilovala veľmi úzkoprso. Treba ju pochváliť za snahu odhaľovať korupciu minulých vlád, ale v tom pokračuje už aj ako podpredsedníčka vlády. Nič nového, okrem klasických politických klišé, sme od nej nepočuli.

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár, ktorý dlhodobo pôsobil v liberálnych občianskych kruhoch ako kultúrny redaktor, neskôr ako výkonný riaditeľ think-tanku IVO, editor Správy o stave spoločnosti, ale aj predseda Rady RTVS alebo riaditeľ tlačovej agentúry SITA, sa konzervatívnemu smerovaniu vzpriečil a našiel aj dostatočnú podporu v strane.

Kam sa vydať? Konzervatívny priestor je obsadený OĽaNO, Sme rodina, KDH a aj Smerom. Územie občianskych liberálov je poľom plným príležitostí. PS nepresvedčilo, ich hľadanie charizmatického lídra ukazuje, že strana tápe. A SaS je povrchne ekonomicky liberálna. Počet mestských liberálnych voličov prirodzeným vývojom stále rastie a budú potrebovať svoje politické zastúpenie. Je zrejmé, že malé strany budú musieť hľadať kompromis a nájsť silného lídra, lídrov. Miroslav Kollár predstavuje v tomto perspektívu. Remišová je zase alternatíva pre voliča populistického Matoviča. Čo chcú v strane Za ľudí?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ