Geopolitický novičok

Ivan Hoffman, publicista | 10.09.2020 16:00
Kto chce psa biť, palicu si vždy nájde. A kto chce uvaliť sankcie na Rusko, nájde novičok. Má to logiku. Tá otrava už je vďaka médiám všeobecne známa a populárna. V príbehoch o novičku sa vždy na margo čosi napíše i o Putinovi, takže dnes už je každému, kto verí televízii, jasné, odkiaľ vietor fúka.

Aktuálne Putin podľa Nemcov zaútočil novičkom na istého ruského opozičníka. Na to, samozrejme, Nemci, Európa a NATO nemôžu nereagovať.

Pre ľudí, ktorých zaujímajú detaily a nie sú leniví použiť vlastnú hlavu, zhrnul dostupné informácie o novičku bezpečnostný analytik Jan Schneider:

„Je to látka dvojzložková, na jej účinnosť však nie sú vždy potrebné obe zložky.

  • Je to plyn, ktorý sa dá dobre natrieť na kľučky.
  • Je taký extrémne prchavý, že vydrží na jednom mieste pôsobiť celé týždne.
  • Účinkuje vždy okamžite s výnimkou prípadov, keď účinkuje až po čase.
  • V malom množstve spôsobí automaticky smrť, v množstve väčšom sa však dá prežiť.
  • Pozná sa bezpečne podľa toho, že v niektorých prípadoch zasahuje i osoby, ktoré po ňom pátrajú, inokedy je pre všetkých, ktorí sa vyskytnú v jeho okolí, úplne neškodný.“

Vyzerá to, že nás politici a s nimi spolupracujúci propagandisti podceňujú a nezmysly nám servírujú vo viere, že nie sme schopní narátať do desať. V skutočnosti je im však jedno, čo si myslíme. Vedia, že občania nemajú šancu akokoľvek ovplyvniť ich geopolitické rozhodnutia, a preto ich odôvodňujú lajdácky. Geopolitik nepredpokladá, že jeho tvrdenie bude ktosi skúmať, overovať, pretože ani neočakáva, že mu jeho tvrdenie niekto verí.

Pre politiku a špeciálne pre geopolitiku platí, že nejde o disciplínu, ktorá vyžaduje špeciálne vzdelanie či inteligenciu. Účel v geopolitike svätí akékoľvek prostriedky. Čo je a čo nie je pravda, je irelevantné. Na čom záleží, nie sú princípy, ale záujmy. Geopolitika nereaguje na to, čo sa stalo, ale hľadá, respektíve fabuluje vhodné zámienky pre svoje zámery. Kto má podozrenie, že geopolitika degradovala na číry cynizmus (ak nebola cynizmom odjakživa), nebude ďaleko od pravdy. Je to hrubý svet vyznávajúci právo silnejšieho, ktorý už ani nemá potrebu svoju primitívnu povahu maskovať.

Čo s tým? Stačí to vedieť a zamyslieť sa, či vplyv geopolitiky na náš život nepreceňujeme. Dôležité je, aby toxické praktiky politického marketingu nekontaminovali prirodzený svet, v ktorom žijeme. Mravné a morálne kvality človeka sa neodvíjajú od toho, v akej geopolitickej sfére vplyvu sa nachádza.

Náš svet drží pokope niekoľko univerzálnych zásad. Ide o to, aby sme si verili, aby sme si pomáhali v núdzi, aby sme sa dokázali tolerovať v odlišnosti a nerobili druhému to, čo nechceme, aby on robil nám. K tomu sa ako bonus hodí zmysel pre humor a ideálne je, ak sa máme radi. Nikto z nás nemá patent na rozum, stále platí, že viac hláv, viac rozumu a že múdrejší ustúpi. Cítime a vieme, že to, na čom naozaj v živote záleží, sú obyčajné veci, na ktorých niet čo riešiť. Asi z nedostatku zmysluplnej agendy sa rieši pánske huncútstvo, viď geopolitický novičok.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ